Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 21 maja 2012

Babeczki Raffaello

Babeczki Raffaello odrobinę przypominają cukierki Raffaello, piszę odrobinę bo w końcu ciasto to nie cukierek, więc nie chcę żeby ktoś się rozczarował. Wracając do babeczek to puszyste ciasto, nadziane domowej roboty budyniem kokosowym, w którego wnętrzu kryje się migdał, grubo obsypane kokosem. Właśnie ten kokos powoduje, że babeczki obłędnie pachną ale też troszkę się kruszy w trakcie jedzenia, ale kto by tam na to zwracał uwagę :).

Składniki na kokosowy budyń:
  • 100ml kokosowego mleka
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki mąki
Wlej do garnuszka mleko kokosowe i wsyp cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj żółtko z mąką, tak aby było jak najmniej grudek. Kiedy mleko już się zagotuje zdejmij garnuszek z ognia i wlej łyżkę lub dwie gorącego płynu do masy jajecznej, szybko wymieszaj. Wlej masę jajeczną do garnuszka z mlekiem i wymieszaj. Garnuszek postaw z powrotem na ogniu i podgrzewaj mieszając aż budyń się zagotuje. Jeżeli w masie pozostaną grudki to przetrzyj budyń przez sitko. Przelej do głębokiego talerza, żeby się przestudził. Można przykryć folią tak, aby dotykała wierzchu budyniu, to ma zapobiec tworzeniu się kożucha. 
Dla mniej cierpliwych polecam gotowy budyń kokosowy przygotowany z połowy porcji  mleka. 


Składniki na 6-8 babeczek:
  •  170g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70g roztopionej margaryny
  •  80g cukru
  • 80 ml mleka
  • 1 białko jajka
  • 30g białej czekolady startej
  • 6 lub 8 migdałów pozbawionych skórek
  • wiórki kokosowe do oprószenia
Rozpuść margarynę i odstaw na bok do przestudzenia. Ja użyłam margaryny do wypieków w płynie. 

Sparz migdały i obierz je za skórek. Zetrzyj czekoladę.

Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.


Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i czekoladę. Wymieszaj i odstaw na bok
W osobnym naczyniu wymieszaj margarynę z białkiem i mlekiem. Wlej tę mieszankę do składników suchych i przemieszaj.
 
Nałóż ciasto do papilotek. Wypełnij je tylko lekko na dnie, następnie na wierzch każdej porcji surowego ciasta nałóż kopiastą łyżeczkę budyniu oraz migdał, przykryj budyń pozostałym ciastem. Wierzch każdej babeczki obsyp grubo wiórkami kokosowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu nakłuj wykałaczką, aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku. Babeczki powinny ładnie wyrosnąć a kokos lekko się zarumienić.

Przełóż babeczki na kratkę do całkowitego wystudzenia i zajadaj.



Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...