Dziś przepis na wytrawne muffiny. Tym razem ziołowe z dodatkiem czarnych oliwek. Świetny dodatek do aromatycznych zup - kremów warzywnych. Smaczne bułeczki do pogryzania kiedy dopadnie nas mały głód. Banalnie proste w przygotowaniu.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Nowa kuchnia włoska. babeczki."
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Nowa kuchnia włoska. babeczki."
Składniki na 8 muffinek:
- 115g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 40g oleju
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta nitek szafranu
- 50g pokrojonych na plasterki czarnych oliwek bez pestek
Pokrój oliwki na plasterki i odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, zioła i szafran wsyp do miski i wymieszaj. W mniejszej miseczce roztrzep jajko, dodaj mleko i olej, wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników. Dodaj oliwki i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, można po sam wierzch papilotek.
Piecz około 15-17 minut, do suchego patyczka. Babeczki nie bardzo chciały się zarumienić w czasie pieczenia więc na ostatnie dwie minuty włączyłam termoobieg.
Smacznego !
na wytrawnie muffiny ciagle mnie kuszą.
OdpowiedzUsuńMuffinki właśnie siedzą w piekarniku i ciekawa jestem co z tego będzie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przypadną Ci do smaku :) Smacznego :)
Usuń