Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 17 lutego 2012

Czekoladowe babeczki z kremem na bazie masła orzechowego

Te babeczki upiekłam specjalnie na urodziny mojego męża.  Czekoladowe, bo uwielbia czekoladę, a masło orzechowe,  bo zajada się nim prawie codziennie na śniadanie.  Jakie wrażenia ? Obdarowanemu i reszcie rodziny bardzo smakowały. Same babeczki są dosyć puszyste, delikatne, nie za słodkie, mimo dużej ilości cukru. Myślę że  spora zawartość kakao niweluje ich nadmierną słodycz. Krem świetnie się z nimi komponuje, jest lekko słonawy i mocno słodki. Moim zdaniem te akurat babeczki nie powinny być podawane bez kremu. Krem idealnie dopełnia ich smak.
Upiekłam je według przepisu Iny Garten. Zastosowałam się dokładnie do podanego przepisu, co nie zawsze mi się zdarza. Nawet wyjęłam odpowiednie produkty wcześniej z lodówki, aby miały właściwą temperaturę.


Składniki na 12-15* babeczek: 
  • 170g miękkiego masła lub margaryny 
  • 250g cukru
  • 80g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
  • 230g mąki
  • 105g kakao do wypieków
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
* tym razem użyłam bardzo wysokich papilotek, przy zastosowaniu standardowych babeczek będzie zdecydowanie więcej 

Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmij z lodówki masło, jajka, maślankę, śmietanę.

Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami. 

Do misy miksera wrzuć miękkie masło i cukry, i ucieraj na wysokich obrotach, około 5 minut, aż masa będzie kremowa i puszysta. Zmniejsz obroty miksera do średnich i dodaj wanilię oraz po jednym jajku, za każdym razem czekając aż jajko zostanie dobrze wmieszane.  
Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. 
W osobnym naczyniu wymieszaj maślankę (wstrząśnij przed wylaniem), śmietanę i kawę. Odstaw na później.
Do maślanej masy dodawaj naprzemiennie, dzieląc na trzy razy, mieszankę mąki i maślanki zaczynając od maślanki i kończąc na mące. Miksuj tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta przypominać będzie gęstą śmietanę. 
Za pomocą łyżek lub łyżki do lodów przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na kilka minut w formie, następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. 

po upieczeniu
W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 140g cukru pudru
  • 260g masła orzechowego*
  • 110g miękkiego masła
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75 ml śmietany kremówki
  • odrobina posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji

 * masło orzechowe przygotowuję sama, mieląc w malakserze solone orzeszki ziemne tak długo aż zamieniają się w ... masło

W misie miksera umieść cukier, masło orzechowe, masło, wanilię, sól i ucieraj na średnich obrotach do uzyskania kremowej masy w razie potrzeby zbierając szpatułką masę ze ścianek misy. Następnie dodaj śmietanę, zwiększ obroty miksera i miksuj aż masa będzie gładka i puszysta. Tak przygotowany krem rozprowadź nożem po wierzchach babeczek i obsyp orzeszkami. Krem można przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i ładnie udekorować babeczki. Krem ma dobrą konsystencję do celów dekoracyjnych zachowuje nadany kształt, nie rozpływa się.  

Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Wspaniałe te muffinki! Wgryzłabym się, bo połączenie czekolady i masła orzechowego brzmi doskonale... i jakie piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A powiedz mi, czemu krem z masła orzechowego jest taki jakby ziarnisty w smaku? Gdy się go je jest pyszny, no ale czuć takie chrupanie - co może być tego przyczyną?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zależy to od stopnia zmielenia orzeszków. W sklepach dostępne są masła orzechowe typu smooth, czyli gładko zmielone lub crunchy, czyli chrupiące. Poza tym w kupnych masłach orzechowych pojawiają się oprócz orzeszków ziemnych i inne składniki w zależności od preferencji producenta, które pewnie też mają wpływ na jakośc masła.
      Dla potrzeb moich domowników sama przygotowuję masło orzechowe, wsypuję opakowanie prażonych i solonych orzeszków ziemnych do blendera i miksuję aż masa będzie bardzo gładka. Takiego właśnie masła użyłam do przygotowania kremu i był raczej smooth :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...