Maliny pięknie pachną. Zwłaszcza w cieście. Polecam przepis znaleziony na tej stronie. Mufinki były delikatne, sprężyste, nie za miękkie, nie za suche no i o przepięknym zapachu.
Składniki na 12 muffinek:
- 70g serka śmietankowego lub mielonego twarogu
- 2 łyżki masła
- 175g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 2 białka jajek
- 1 jajko
- 160g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 ml maślanki
- 160g malin (mogą być mrożone)
- płatki migdałów
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól.
Masło i ser ucieraj w mikserze na gładką masę. Dodaj cukier, wanilię, jajka i ucieraj dalej aż do uzyskania lekkiej puszystej masy. Następnie dodawaj na zmianę mieszankę mąki i maślankę. Delikatnie wmieszaj do ciasta maliny. Przełóż ciasto do papilotek, posyp migdałami. Piecz 25 min, sprawdź za pomocą wykałaczki czy babeczki są upieczone w środku. Przestudź na kratce. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz