Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 21 stycznia 2015

Kokosowe babeczki z mango


Smaczne, nieco egzotyczne połączenie smaków. Wilgotne ciasto z dodatkiem owoców i kokosu. Smaczne, nieco zdrowsze, drugie śniadanie. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki na 6 dużych babeczek:
  • 125 ml oleju kokosowego
  • 120g mąki
  • 85g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 280 ml jogurtu
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 100g wiórków kokosowych
  • 270g mango (użyłam mango z puszki)
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 200C.

Mango pokrój na mniejsze kawałki. Olej rozpuść i odstaw na bok do przestudzenia. 

Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kokosem i solą. Jogurt połącz z jajkiem wymieszaj z cukrem dodaj wanilię.

Do mąki wlej przestudzony olej, dodaj mixturę jogurtową i wymieszaj. Następnie wmieszaj mango. Gotowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je po brzegi. Wierzch każde babeczki obsyp kokosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut do tzw suchego patyczka. 

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Mniam, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne babeczki :3 jadłabym i jadłabym aż skończył by się talerz. Śliczne <3
    Zapraszam do mnie : coolcookkate.blogspot.com
    Gdzie też na świeżo dodałam babeczki tropikalne ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...