Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 18 kwietnia 2014

Drożdżowe, kokosowe bułeczki

 















Mięciutkie, puszyste drożdżowe bułeczki przełożone kokosową masą. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Nam bardzo smakowały, polecam.

Składniki na 12 bułeczek:
  • 260 ml mleka kokosowego (można użyć zwykłego)
  • 1 jajko
  • 360 g mąki + około 3 kopiastych łyżek jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie
  • 30g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczko soli

Mleko podgrzej tak żeby było letnie.
Mąkę, cukier, sól, pokrojone  w malutkie kawałki masło wrzuć do miski. Wbij jajko. Drożdże w zależności od instrukcji na opakowaniu wsyp do mąki lub rozpuść w mleku. 
Dodaj mleko do pozostałych składników.
Wyrabiaj w mikserze za pomocą haka do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Ciasto powinno formować się w luźną kulę, jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.

Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przełóż je do miski, szczelnie zakryj folią kuchenną i odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość. Przełóż na oprószony mąką blat, wyrabiaj przez chwilę. Zostaw ciasto na kilka minut na blacie.
Przygotuj formę na muffiny, lekko natłuść gniazda na babeczki. 

 Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Chciałam mieć jak największy prostokąt bo lubię bardzo pozwijane babeczki.

Rozwałkowane ciasto posmaruj nadzieniem. Ja miałam ochotę na kokosowe wykorzystałam więc gotowe masło kokosowe. Równie dobrze można przesmarować ciasto cieniutką warstwą zwykłego masła, obsypać białym cukrem i uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi. 
Ciasto zwiń w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie ostrym nożem pokrój na 12 plastrów około 2-3 cm szerokości każdy. 
Plastry ułóż na poziomo w gniazdach formy na muffiny.
Możesz również poukładać je na płaskiej blaszce zostawiając między nimi kilkucentymetrowe odstępy żeby mogły rosnąć, wtedy babeczki rozrosną się na boki i będą przypominać tradycyjne drożdżówki.

Odstaw surowe babeczki do ciepłego miejsca na 15-30 minut do napuszenia. 
Piekarnik nagrzej do 200C.

Napuszone babeczki wstaw do gorącego piekarnika i piecz 20 - 25 minut. 

Upieczone babeczki pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na talerz i  przestudź. 

Smacznego !



Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę:

 Kolorowych jajeczek,
rozczochranych owieczek,
rozkicanych króliczków,
pyszności w koszyczku,
a przede wszystkim
mokrego ubrania
w dniu wielkiego lania!

Wesołych Świąt !
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...