Apple crumble to chyba najprostszy do wykonania deser. Uprażone jabłka przykrywa się kruszonką, zapieka i ... można zajadać. Najlepsze podane z lodami waniliowymi, naturalnym jogurtem albo creme fraiche. Deser zwykle przygotowuje się w żaroodpornym naczyniu i tak podaje, wtedy każdy nakłada swoją porcję na talerzyk. Ja postanowiłam przygotować indywidualne porcje w ramekinach. Wydaje mi się, że tak prezentuje się bardziej elegancko :).
Mój apple crumble wzbogaciłam w owoce borówki amerykańskiej a do kruszonki dodałam płatków owsianych. Podałam z creme fariche... i wszyscy byli zadowoleni. Polecam :)
Piekarnik nastaw na 200C.
Składniki na 4 porcje zapiekanych jabłek:
- 25 g masła
- 450g jabłek (zważonych po obraniu wycięciu gniazd nasiennych) , użyłam cooking apples które bardzo przypominają mi polskie papierówki, są dosyć twarde, kwaśnawe i soczyste
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50g mrożonych owoców borówki amerykańskiej (można pominąć)
Na patelnię wrzuć masło, podgrzej aż się rozpuści. Na gorące masło wrzuć jabłka, dodaj cynamon i cukier. Mieszaj żeby jabłka nie przywarły do dna patelni. Kiedy jabłka zmiękną odstaw patelnię z ognia. Jeżeli używasz, dodaj owoce borówki amerykańskiej. Odstaw patelnię na bok na czas przygotowania kruszonki.
Składniki na kruszonkę:
- 50g płatków owsianych
- 40g miękkiego masła
- 50g mąki
- 30g brązowego cukru + trochę do obsypania z wierzchu
Przestudzone jabłka przełóż do ramekinów tak aby rozdzielić zawartość patelni. Następnie na wierzch każdej porcji jabłek nałóż palcami kruszonkę, aby zakryć zupełnie owoce. Można jeszcze obsypać odrobiną cukru, zapieczony cukier będzie miło chrupać.
Jeżeli nie chcesz podawać tego deseru od razu wstaw przygotowane porcje do lodówki i zapiecz dopiero przed podaniem. Można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Aby zapiec porcje jabłek z kruszonką wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestudzenia. Podawaj na ciepło.
Można podawać z lodami, jogurtem lum cremem fraiche.
Co to jest crem fraiche już kiedyś pisałam. Tutaj kilka słów przypomnienia:
creme fraiche to francuska, lekko ukwaszona śmietanka zawierająca
około 35% tłuszczu. Za wikipedią podaję, że nadaje się do gotowania,
ponieważ przy tak dużej zawartości tłuszczy się nie warzy. Podobno
świetnie się nadaje do dipów, za to nie nadaje się do ubijania. Również
za wikipedią podaję, że nie ma zamiennika na polskim rynku trzeba sobie
go zrobić samemu. W tym celu należy 36% śmietanę wymieszać z dwiema
łyżkami maślanki i zostawić na noc w ciepłym miejscu aż zgęstnieje.
Przechowywać w lodówce.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i na pewno jest pyszne, tylko mam jedno pytanie co do wykonania: w czym (zamiennie) mogę je wykonać skoro nie mam aktualnie takich miseczek?
OdpowiedzUsuńMożna użyć jakichkolwiek żaroodpornych naczyń, formy na ciasto (nie ryzykowałabym jednak z tortownicą, ponieważ jeżeli okaże się nieszczelna sok z owoców może dostać się do piekarnika). Owoce można zapiec w jednym naczyniu a następnie nałożyć na talerzyki i tak podawać.
UsuńTo jest pyszne!!!! mniammmm
OdpowiedzUsuń