Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 21 marca 2014

Cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd

 Ostatnio znowu zrobiłam słoiczek pysznego kremu cytrynowego i zastanawiałam się jak go wykorzystać do wypieków. Co nie znaczy że mamy tutaj jakikolwiek kłopot z jego upłynnieniem, ale szkoda mi go było na wyjadanie łyżeczką ze słoiczka. Przygotowałam więc delikatnie cytrynowe babeczki z tego przepisu. Po upieczeniu wydrążyłam ciasto, tutaj chciałam się pochwalić moim, nie tak nowym już ale jeszcze nie prezentowanym na blogu, wycinakiem do muffinów. Wypełniłam wydrążone miejsce kremem cytrynowym i udekorowałam gęstym, białym lukrem.  Jako że na wielu blogach zaczynają się już pojawiać wielkanocne wypieki, moje muffinki ubrałam w wielkanocne papilotki i udekorowałam w jajeczka. Mam nadzieję, że ta dekoracja Wam się spodoba. Co do smaku to połączenie kwaśnego, cytrynowego kremu z bardzo słodkim lukrem bardzo mi odpowiada, ciasto było odrobinę suche, przywodziło na myśl spód tarty stąd może nazwa oryginału lemon meringue muffins. Polecam :)
  Składniki na 12 muffinek:
  • 350g mąki
  • 105g cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny (nie miałam świeżej cytryny stąd użyłam cytrynowego ekstraktu, który dodałam do mokrych składników)
  • 1 łyżeczka soli
  • 60ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 250 ml mleka
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżka ekstarktu cytrynowego (nie dodawaj jeżeli użyłeś/aś skórkę z cytryny)

Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 180C.

Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i świeżo startą skórkę z cytryny wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz mleko i olej oraz dodaj ekstrakt cytrynowy jeżeli nie dodałeś/aś wcześniej skórki. 
Białka ubij na sztywną pianę. 

Wlej mokre składniki do suchych,  wymieszaj tylko do połączenia się składników. Następnie delikatnie wmieszaj do masy białka. 

Ciasto będzie dosyć gęste. Przełóż je za pomocą dwóch łyżek lub gałkownicy do lodów, do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. 

Piecz w nagrzanym piekarniku 20 -25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy nie oblepiony kawałkami ciasta to znak że muffinki są gotowe. Przełóż babeczki na kratkę do wystudzenia.

W czasie kiedy babeczki stygną przygotuj lukier.

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • odrobina mleka
Cukier puder wsyp do miseczki dodaj śmietanę i mieszaj łyżeczką aż powstanie gęsta, biała masa. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka i mieszaj aż uzyskasz porządaną konsystencję.

Lemon curd można kupić gotowy lub przygotować według tego przepisu.  Zwykle przygotowuję ten krem sama jest to odrobinę czasochłonny proces, ale zapewniam że warto. 




Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne wydrąż w każdej otworek. Do tego celu użyłam wycinaka do muffinek, można również użyć zwykłego noża.  Wycięty otworek wypełnij lemon curd tak żeby krem wystawał nad powierzchnię babeczki. Następnie, za pomocą łyżeczki rozprowadź naokoło kremu lukier. Całość ma wyglądać jak sadzone jajko.
 
Przypomnienie przepisu na lemon curd.
 
Składniki na około 250 - 300ml lemon curd:
  • 160 ml cukru
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (około 3 duże cytryny)
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 ml niesolonego miękkiego masła
 Do metalowej lub szklanej żaroodpornej miski wsyp cukier, dodaj świeżo startą skórkę z cytryny (tylko żółtą część biała jest gorzka), wlej sok z cytryny, dodaj żółtka i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Następnie umieść miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, ale tak by miska nie dotykała wody. Podgrzewaj masę od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje, około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj naczynie do którego przelejesz gorącą masę oraz sitko o drobnych okach, tak żeby wyłapało drobinki skórki cytrynowej. Na dno tego naczynia wrzuć masło.
Kiedy podgrzewana masa będzie już przypominać budyń przelej przez sitko do przygotowanego naczynia z masłem. Przetrzyj masę przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek oraz cytrynowej skórki. Wymieszaj z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Przełóż do słoiczka i odstaw do całkowitego wystudzenia. 
 Smacznego :)


Przepis w j. angielskim


 Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...