Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 7 lutego 2014

Kokosowe muffiny z Bounty (bezglutenowe)

Dziś chciałabym podzielić się z Wami rezultatem kolejnego mojego kulinarnego eksperymentu. Upiekłam babeczki kokosowe, w których mąkę zastąpiłam mąką ryżową, tłuszcz - olejem kokosowym a do wszystkiego wrzuciłam kokosowe batoniki. Hmmm.. były smaczne, gęste, słodkie, pełne kokosu. Jednak za sprawą mąki ryżowej miały charakterystyczny posmak, który nie każdemu może odpowiadać. W każdym razie rezultat był zadowalający i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :).

  




































Składniki na 12 standardowych lub 6 dużych babeczek:
  • 250g mąki ryżowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 100g oleju kokosowego
  • 100 ml mleka
  • 4 batoniki Bounty (około 30g każdy)

Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Pokrój batoniki Bounty na mniejsze kawałeczki.


W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek, wiórki kokosowe, sól. 

Olej kokosowy rozpuść i odstaw na bok.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i za pomocą miksera ubij na kremową, puszystą masę.  

Do ubitych jajek dodawaj mąkę, na przemian z olejem i mlekiem. Łyżką wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj posiekane Bounty. Masa będzie bardzo gęsta. 

Łyżką przełóż masę do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 -25 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg, aby babeczki zarumieniły się z wierzchu. Przed zakończeniem pieczenia nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie oklejony surowym ciastem pozostaw babeczki w piekarniku kilka minut dłużej. 

 



































Upieczone babeczki KONIECZNIE POZOSTAW NA KILKA MINUT W FORMIE W KTÓREJ SIĘ PIEKŁY. W przeciwnym razie po prostu się rozpadną. 
Przestudzone babeczki przełóż na talerz/paterę i zajadaj :)


Smacznego :)
Kokosowo
Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) ciekawy przepis, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ,a można te batony zamienić na Rafaelo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Ciasto jest dosyć gęste więc można wcisnąć Raffaello do środka przed pieczeniem, nie opadnie na dno, no i będzie dodatkowa niespodzianka w postaci migdałka w środku :). Jak wypróbujesz to napisz co Ci wyszło. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. dziękuje za odpowiedz

      Usuń
  3. Ale przepysznie wyglądają. Żywność bezglutenowa dla alergików to bardzo ważna sprawa. Jestem alergikiem i bardzo muszę uważać na to co spożywam.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...