Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 9 września 2013

Babeczki bez pieczenia IV - choc crunchies

To już czwarty przepis na babeczki nie wymagające pieczenia. Pozwolę sobie przypomnieć pozostałe trzy:
Kluczowym składnikiem wszystkich tych babeczek są płatki rice krispies. Nie wiem jak z ich dostępnością na polskim rynku więc bardzo się ucieszyłam kiedy znalazłam w książeczce BBCGoodFood "52 cakes, bakes and chocolate" ten właśnie przepis. Składniki na "choc crunchies", bo pod taką nazwą występują, można znaleźć chyba wszędzie. W końcu jakieś ciastka, czekolada, masło, miód i rodzynki nie wymagają specjalnych poszukiwań. Tym których męczy przekładanie masy do gniazd formy na muffiny podpowiem że można je przygotować w jednej foremce, dowolnego kształtu a później pokroić na mniejsze absolutnie nie zmieni to ich smaku. 
Nam bardzo te babeczki smakowały a  pomocy w ich przygotowaniu udzielała mi trzylatka. Są przepyszne, chrupiące, mocno czekoladowe i dziecinnie proste w przygotowaniu. Polecam :)

Składniki na 8 babeczek:
  • 200g ciasteczek typu digestive
  • 100g masła + trochę do wysmarowania foremek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 50g suszonych daktyli (oryginalny przepis podaje rodzynki)
  • 200g gorzkiej czekolady
Gniazda formy na muffiny posmaruj cieniutką warstwą masła i odstaw na bok. 

Do dużego woreczka wrzuć ciastka, mocno zwiąż worek i uderzając w niego wałkiem do ciasta rozkrusz ciasteczka na drobne kawałki. Wsyp okruchy do większej miski, dodaj rodzynki (lub posiekane daktyle) i wymieszaj.

Masło, miód, kakao wrzuć do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą płynne. Wlej masę do miski z okruchami i dobrze wymieszaj tak aby wszystkie składniki były lekko wilgotne. Następnie rozdziel masę pomiędzy wysmarowane gniazda formy na muffiny ubijając zawartość spodem łyżki. Staraj się wyrównać je z wierzchu.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i rozpuść  podgrzewając w kuchence mikrofalowej.
Płynną czekoladą zalej wierzch każdej babeczki  tak aby powierzchnia była w miarę równa. Na górze każdej babeczki można umieścić jakąś czekoladową dekorację ( u mnie serduszka z białej czekolady).

Wstaw formę z babeczkami do lodówki i zostaw do zupełnego zastygnięcia czekolady tj. około godziny.

Wyjmij formę z lodówki i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Następnie wytrząśnij gotowe babeczki z formy, wystarczy kilka razy uderzyć formą o deskę kuchenną by babeczki bez uszczerbku z niej wypadły. 
Polecam do nich kubek gorącej, świeżo zaparzonej herbaty :) Smacznego :) 

Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Super przepis i super babeczki!
    Zapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...