Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 1 sierpnia 2013

Owsiane muffinki z migdałami i śliwkami

Wilgotne, odrobinę zbite, chrupiące migdałami, lekko kwaskowate, za sprawą owoców, muffinki były smaczne. Jak widać na zdjęciach równie dobrze się prezentowały. Łatwe w przygotowaniu. Ze stołu znikały dosyć szybko.
Przepis znalazłam tutaj

Składniki na 10 - 12 muffinek:
  • 350g wypestkowanych śliwek (użyłam mrożonych wcześniej je rozmrażając)
  • 1 jajko
  • 115g roztopionego masła lub margaryny
  • 150g mleka
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 115g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g cukru trzcinowego
  • 85g płatków owsianych
  • 25g migdałów w płatkach
  • skórka z cytryny

do obsypania:
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
Przygotuj śliwki. Umyj i wypestkuj. Część pokrój w łódeczki, tak aby uzyskać 24 kawałki. Resztę pokrój w kostkę i odstaw na później.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

W garnuszku na ogniu bądź w kuchence mikrofalowej rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. 
W małej miseczce roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko, masło i esencję migdałową, dobrze wymieszaj.

Do większego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz brązowy cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane oraz migdałowe i jeszcze raz przemieszaj. Dodaj pokrojone  w kostkę śliwki i świeżo startą skórkę z cytryny. Wymieszaj. 
Wlej mieszankę mleczno - maślaną i wymieszaj ale tylko do połączenia składników. 

Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniające je do 3/4 ich wysokości. Obsyp wierzch każdej muffinki płatkami owsianymi. Następnie na wierzchu każdej babeczki połóż po dwie śliwkowe łódeczki. Wszystko obsyp cukrem oraz płatkami migdałów. W pierwszej wersji pominęłam migdały ale babeczki zdecydowanie lepiej wyglądają po ich dodaniu.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut. Piecz aż ładnie wyrosną i lekko zarumienią się z wierzchu.  
Smacznego :)
Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Uwielbiam śliwki - w muffinkach muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczesz takie cudowności, że za Tobą nie nadążam :)
    Śliwki i migdały - świetne połączenie.

    Dziękuję za kolejne zgłoszenie - jak zwykle wiedziesz prym w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...