Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 27 czerwca 2013

Kakaowe muffiny z truskawkami

W tym sezonie na truskawki proponuję kakaowe muffinki z truskawkami, dodatkowo dekorowane truskawkami oblanymi czekoladą. Tych którzy nie przepadają za tego typu połączeniem smakowym zapraszam do obejrzenia innych przepisów a dodatkiem truskawek:
Jak widać wybór jest ogromny. Wracając jednak do kakaowych babeczek, są pyszne. Ciasto jest puszyste, delikatne, lekko spieczone z wierzchu, mocno kakaowe, wilgotne za sprawą truskawek i ... bardzo proste w przygotowaniu. 

Składniki na 6 dużych muffinek:
  • 250g mąki
  • 25g kakao
  • 125g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 jajko
  • 185 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
Piekarnik rozgrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i odstaw na później.
Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj truskawki i wymieszaj aby owoce zostały pokryte mieszanką mąki. Odstaw na bok.

Do osobnej miski wlej mleko, olej dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Wlej do mieszanki suchych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 ich wysokości. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut. Piecz do suchego patyczka. 

Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. 

W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj truskawki do dekoracji.
Składniki:
  • 6 średniej wielkości truskawek
  • około 50g czekolady
Do małej miseczki połam około 50g czekolady i rozpuść ją, albo w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Następnie trzymając każdą truskawkę za szypułkę zanurz ją w płynnej czekoladzie. Odłóż owoce na papier do pieczenia lub silikonową matę, to zapobiegnie przyklejeniu się owoców do podłoża. 

Każdą upieczoną i przestudzona babeczkę lekko oblej pozostałą czekoladą następnie umieść na jeszcze płynnej czekoladzie przygotowaną wcześniej czekoladową truskawkę. 

Smacznego :)

Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...