Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 21 marca 2013

Morelowe babeczki z kaszą kuskus i morelowym kremem

Zaintrygowana eksperymenetm kulinarmyn autorki tego bloga postanowiłam również wypróbować co się stanie gdy część mąki w przepisie zostanie zastąpiona kaszką kuskus. Kasza kuskus nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych więc jej dodatek nie specjanie wpłynął na jakość odżywczą wypieku.  Niebywałą zaletą tej kaszy jest szybkość przygotowania, co bardzo przydaje się kiedy trzeba naprędce przygotować sycący posiłek dla wygłodniałej rodzinki. Można powiedzieć że dodając kaszę do babeczek kierowała mną tylko ciekawość. W rezultacie mam pełen talerz babeczek o nieco zbitym, wilgotnym cieście o mocnym morelowym smaku, przykrytych słodkim morelowym kremem. Dla mnie to ciasto było nieco zbyt zbite, ale moim domownikom smakowały. Polecam wszystkim eksperymentatorom.

Składniki na 12 - 18 babeczek:
  • 50g suszonych moreli
  • 2 jajka
  • 105g drobnego cukru do wypieków
  • 50g roztopionego masła
  • 155g kaszy kuskus
  • 155g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki imbiru
110g (50g do ciasta + 60g do kremu) suszonych moreli wrzuć do garnka zalej wodą i gotuj przez 15 minut aż morele napęcznieją. Morele przełóż do blendera i zmikusj na papkę. 

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miseczki wsyp kaszę kuskus i zalej wywarem z moreli. Jeżeli płynu bedzie byt mało dodaj gorącej wody tak aby nad warstwą kaszy była około 1 cenytmetrowa warstwa wody. Odstaw do napęcznienia.

Rozpuść masło. Możesz rozpuścić je w garnuszku na ogniu lub  wstaw miseczkę z masłem do mikrofalówki.

Jajka i cukier wrzuć do miski i ucieraj aż się dobrze wymieszają. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Następnie dodaj kaszę kuskus i dobrze wymieszaj. Póżniej wsyp mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Na koniec wmieszaj 50g morelowego pure. 

Ciasto przełóż do papilotek, piecz 15-20 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika i połóż na kratce do wystudzenia.

Przygotuj krem. Nie zastosowałam polecanego przez autorkę przepisu na babeczki. Zrobiłam odrobinę inny.

Składniki na krem:
  • 60g morelowego pure
  • 125g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka suszonych morelek do dekoracji
 Do blendera wrzuć pure, ser mascarpone oraz cukier i zmiksuj na gładką masę. 

Kiedy babeczki będą już zupełnie wystudzone rozsmaruj na wierzchu każdej odrobinę kremu i udekoruj posiekanymi morelami.
Smaczneo :)
Wydrukuj przepis

6 komentarzy:

  1. mega apetycznie wyglądają, chętnie bym zjadła taką!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, a babeczki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna babeczkowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę pominąć masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pominąć nie, bo będą za suche. Można zastąpić zdrowszym olejem np. rzepakowym.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...