Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Śnieżne kule, czyli waniliowo - kokosowe babeczki pod kremem z kwaśnej śmietany

Zima w pełni, zimno, mroźno prognozy przewidują kolejne opady śniegu, może więc zamiast jej się bać zaprośmy ją do kuchni. Można przecież upiec śnieżne kule, na ciepło, słodko z kokosem. Te śnieżne kule to nic innego jak delikatne, puszyste, waniliowe ciasto na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych, przykryte cieniutką warstwą kremu obtoczone  w kokosie. Nie są to jakieś wyszukane babeczki, ale wystarczająco smaczne i łatwe w przygotowaniu aby być dobrym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kakao po powrocie  z zimnego dworu. Przepis pochodzi stąd.

Składniki na 12-14 babeczek:
  • 220g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 113g miękkiego masła
  • 160g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 125 ml kokosowego lub zwykłego mleka nie z lodówki (użyłam kokosowego)
  • 95 ml kwaśnej śmietany
  • 60g wiórków kokosowych
Piekarnik rozgrzej do 180C. Formę  na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na później.

Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i ucieraj aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj cukier, ubijaj około 3 minut aż masa będzie biała i puszysta. Cały czas ucierając dodaj ekstrakt z wanilii, następnie dodaj po jednym jajku. Do gładkiej masy dodaj połowę przygotowanej wcześniej mąki oraz połowę mleka kokosowego. Kiedy składniki będą już dobrze połączone dodaj pozostałą mąkę i mleko, mieszaj chwilę aż powstanie jednolita, kremowa masa. Na koniec dodaj śmietanę i kokos i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek. Użyj dwóch łyżek, lub łyżki do lodów. Zapełnij papilotki do 3/4 ich wysokości. Piecz od 18 - 20 minut, aż babeczki ładnie wyrosną. Nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy to znaczy że babeczki są gotowe. Wyjmij babeczki z piekarnika, pozostaw na chwilę w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj krem.

Składniki na krem*
  • 35g miękkiego masła
  • 140g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 2-3 kubki cukru pudru
  • wiórki kokosowe
* z podanych proporcji uzyskałam zbyt wiele kremu, proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę.

Masło, śmietanę i ekstrakt z wanilii umieść w misie miksera i ubijaj aż powstanie puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo cukier puder. Kiedy masa będzie przyklejała się do ubijaka i nie będzie zbyt mocno spływała to moment kiedy osiągnęła właściwą konsystencję. Ubijaj jeszcze przez 3-4 minut aż powstanie gęstszy krem. W sumie ten krem będzie trochę luźny, więc na babeczki nakłada się jego cieniutką warstwę.
Wiórki kokosowe wsyp do płytkiej miseczki.
Tak przygotowanym kremem wysmaruj wierzch każdej babeczki następnie zanurz każdą we wiórkach kokosowych. Smacznego :)
 
Wydrukuj przepis

7 komentarzy:

  1. iście zimowa sceneria! piękne :)
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę być przepyszne:) Zwłaszcza ta śmietankowo - kokosowa czapa na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie - cudnie wpasowują się w zimowy krajobraz za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają niezwykle smacznie, coś czuję, że niedługo je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...