Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 15 września 2012

Muffiny nadziewane pastą z orzechów włoskich i cynamonu

Te niepozornie wyglądające muffinki zachwycą każdego amatora orzechowych smaków. Ciasto jest niezwykle mięciutkie, delikatne, lekko przypieczone z wierzchu a w środku kryje maślaną cynamonowo - orzechową niespodziankę. Zapach i smak iście jesienny. Idealne do kubka gorącej kawy bądź herbaty. Przepis pochodzi z broszurki "Muffin sampler". Polecam :)

Składniki na orzechową pastę:
  • 100g brązowego cukru
  • 80g posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
Orzechy należy posiekać, bądź zmielić w blenderze, osobiście wolę chrupać orzeszki, nawet w najbardziej puszystym cieście więc swoje posiekałam na mniejsze kawałki. 
W garnuszku na ogniu, bądź w mikrofalówce, rozpuść masło.
Do miseczki wsyp cukier, mąkę, cynamon, orzechy i na końcu wlej masło. Łyżką dobrze wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok.

Składniki na 12-14 muffinek:
  • 200g mąki
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Pokrój masło w małe kosteczki i dodaj do mieszanki suchych składników. Rozcieraj wszystkie składniki  palcami aż utworzą się małe grudki, podobne do grubszej kaszy. 
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. 
Wlej mokre składniki do miski z suchymi i delikatnie przemieszaj łyżką, tylko do połączenia składników.
Łyżką nałóż ciasto do papilotek, tak do 1/3 wysokości. Następnie nałóż po około 2 małe łyżeczki przygotowanej wcześniej pasty i przykryj  surowym ciastem. Staraj się aby zawartość papilotki nie przekraczała 2/3 jej wysokości, wtedy babeczki wyrosną do brzegów papilotek i nie rozleją się na boki. Jeżeli zostanie ci odrobina pasty orzechowej można obsypać wierzch każdej muffinki. 

Piecz około 20 minut, aż babeczki wyrosną. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Aby zarumienić muffinki, włącz termoobieg na dodatkowe 2 minuty. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na kilka minut w formie, w której się piekły. Można zajadać się nimi na ciepło. 

  
 Smacznego :)


Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. Nie tylko wyglądają ślicznie, ale również baardzo apetycznie :-) Sama lubię muffiny i właśnie mi pachnie nimi w całym mieszkaniu ;-) Tylko ja tym razem piekę ze śliwkami.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...