Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 29 stycznia 2012

Muffiny ze słodkim ziemniakiem i rodzynkami

Właśnie zajadam tego muffina i zastanawiam się jak opisać jego smak. Upiekłam je wczoraj. Nie żeby były niesmaczne i zostały aż do dziś, ale z podanych proporcji uzyskałam aż 18 muffinek więc jeszcze się nimi delektujemy. Wczoraj przypominały mi ajerkuchy,  puszyste w środku z lekko chrupiącą, tłustawą skórką, trochę wilgotne, ale nie za bardzo. Dziś smakują bardziej jak pączki - oponki, takie z serka homogenizowanego pieczone na oleju. Dodatek słodkiego ziemniaka spodował, że muffinki te są dosyć słodkie mimo że nie dodałam zbyt dużo cukru i nabierają ładnego pomarańczowego koloru.  Moim zdaniem to ciekawe i smaczne połączenie. Przepis pochodzi z książki Carol Pastor "75 best - ever muffins".

Składniki na 12-18 muffinek:
  • 225g słodkiego ziemniaka
  • 350g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 225g margaryny
  • 250 ml mleka
  • 50g rodzynek
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • cukier puder do obsypania
Obierz ziemniaka ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej się wody bez dodatku soli. Gotuj tak długo aż ziemniak będzie bardzo miękki. Następnie odcedź i za pomocą  tłuczka do ziemniaków zrób puree.

Rozgrzej piekarnik do 220C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.

W czasie kiedy ziemniak się gotuje rozpuść masło, przestudź i wymieszaj z mlekiem.

Kiedy puree ziemniaczane będzie już trochę przestudzone dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do tej masy dodaj roztrzepane jajko oraz mleczną mieszankę znowu przemieszaj. Na końcu dodaj rodzynki i cukier.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, można nakładać aż po sam wierzch. Piecz przez 25 minut aż muffinki zbrązowieją. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na kilka minut w formie, następnie przełóż na kartkę i oprósz cukrem pudrem.  Są smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu. Smacznego !


Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe:) Nie wiedziałam, że słodki ziemniak nadaje się do muffinek. Wyglądają też kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich muffinek jeszcze nie jadłam. Ciekawy pomysł. Smakowite babeczki :).

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne babeczki.
    już gdzie spotkałam ten przepis. szkoda,
    że nie mam dostepu do batatów...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardziej jak pączki powiadasz? Bardzo to przemawia do mojej wyobraźni :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...