Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 1 października 2011

Szarlotkowe babeczki

Dostałam dzisiaj torbę jabłek, nie takich do jedzenia tylko do wypieków tzw. cooking apples. Nie wiem jak nazywa się ta odmiana, ale jabłka te są twarde, bardzo kwaśne, mają grubą zieloną skórkę, no i nie wyglądają tak apetycznie jak te na zdjęciu. Za to są wspaniałe na kompot czy do wypieków. Kiedy znajoma pojawiła się z tymi jabłkami to przecież nie mogłam ich zmarnować, prawda ? Niezwłocznie zabrałam się do dzieła tzn. do obierania, wydrążania i krojenia na małe kawałki. Usmażyłam jabłka na patelni z dodatkiem cukru, przygotowałam kruche ciasto na szarlotkę i babeczki gotowe. Przepis na to ciasto to mój rodzinny przepis, nie wiem jak do nas trafił, ale moja Mama zawsze w ten sposób przygotowywała szarlotkę i za każdym razem była wyśmienita. Babeczki wyszły bardzo smaczne. Były delikatne, kruche aż suche, więc mokre jabłek wyśmienicie uzupełniały ten smak. Zajadaliśmy się nimi za smakiem na podwieczorek. Jedna uwaga do pieczenia babeczek wykorzystałam formę na duże muffiny, takie o pojemności gniazd 150 ml. Wykorzystywałam tę formę już wcześniej do upieczenia czekoladowych muffinek z gruszkami.

Składniki na jabłkowe nadzienie na  6 babeczek:
  • około 1/2 kg jabłek do wypieków
  • pół szklanki brązowego cukru
  • łyżka masła
  • garść rodzynek
  • łyżka cynamonu
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać przygotowane jabłka, dodać cukier, cynamon i rodzynki wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną. Jabłka powinny puścić trochę soku, cukier całkowicie się rozpuścić, jabłka zmięknąć ale pozostać w kawałkach. Tutaj zależy od upodobań, można albo zdjąć patelnię z ognia, albo trzymać dalej aż uzyska się masę jabłkową. Osobiście wolę kawałki jabłek, zwłaszcza, że trafią one jeszcze do babeczek i będą pieczone, więc odstawiłam mieszankę z ognia w momencie gdy jabłka zmiękły.

Składniki na ciasto na 6 babeczek :
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g miękkiej margaryny do wypieków lub masła
  • 100g cukru pudru (miałam tylko 60g resztę uzupełniłam brązowym, tym samym który dałam do jabłek)
  • 1 jajko
  • trochę cukru pudru i cynamonu do oprószenia
Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste i szybkie. Polecam więc na tym etapie nagrzać piekarnik do 200C oraz wysmarować formę na muffiny. Moja forma jest silikonowa, więc nie smarowałam jej.
Wracając do przygotowania ciasta. Umieść wszystkie składniki w misce i ugniataj palcami. Podobno to najlepszy sposób do przygotowania ciast kruchych, ponieważ temperatura ciała pomaga masłu czy margarynie mięknąć czasie wyrabiania. Dziś akurat wyrabiałam ręcznie, nie miałam ochoty czyścić robota kuchennego, ale często korzystam z maszyny przygotowując to właśnie ciasto i też wychodzi świetnie. Ugniataj czy wyrabiaj w robocie aż wszystkie składniki się połączą i uzyskasz kulkę lepkiego ciasta. Tutaj niektórzy wkładają ciasto do lodówki czy zamrażalnika, aby je schłodzić i później rozwałkowywać, ja jednak preferuję wersję dla leniwych i wyklejam ciastem formę. Tym razem wykleiłam dno i boki każdego z 6 gniazd, dosyć grubo, aby ciasto nie połamało się przy wyciąganiu z formy. Następnie, do tak przygotowanych foremek, nałożyłam po 2 łyżki masy jabłkowej  i zakryłam pozostałym ciastem. Tak przygotowane babeczki umieść w nagrzanym piekarniku na 20-25 min, aż lekko urosną i zarumienią się z wierzchu. pozwól upieczonym babeczkom nieco wystygnąć przed wyciągnięciem z formy. Smacznego :) 
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, bądź mieszanką cukru pudru i cynamonu.


Wydrukuj przepis

6 komentarzy:

  1. Mmm... taka mała pokusa, zamiast dużej szarlotki? Świetny pomysł, bo nie trzeba dzielić na porcje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł:) Wolę babeczki od dużego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne i na pewno takie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam muffinki z przepisu ,dałam jednak mniej cukru do masy jabłkowej ,wyszły przepyszne

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...