Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 6 października 2011

Marchewkowe muffiny z orzeszkami pinii

Przepis na te muffiny pochodzi z książki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Wykonanie tego przepisu jest dość pracochłonne i wymaga użycia robota kuchennego bądź ręcznego miksera. Babeczki bardzo ładnie rosną w czasie pieczenia, niestety po przestudzeniu opadają :(. Są mięciutkie, wilgotne i bardzo pomarańcz owe :) tak jak muffinki być powinny :)

Składniki na 12- 18 babeczek:
  • 250g drobno startej marchwi
  • 250g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g orzeszków pinii
  • 100g cukru pudru + odrobina do oprószenia gotowych babeczek
  • 180g masła lub margaryny
  • 4 duże jajka

Wyłóż papilotkami formę na muffiny. Rozgrzej piekarnik do 190C.
 
Umyj, obierz i zetrzyj marchew na tarce z drobnymi oczkami. Odstaw na bok.

Mąkę, proszek, sól i orzeszki przesyp do miski i odstaw.
Masło i cukier puder włóż do misy miksera i ucieraj na wysokich obrotach aż powstanie gładka, kremowa masa. Zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym żółtku. Kiedy dodasz ostatnie żółtko zmniejsz obroty na niskie i zacznij wsypywać na przemiennie suche składniki i marchew do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie ubij białka jajek na sztywno i delikatnie wmieszaj je do masy ciasta. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 min, tak aby babeczki wyrosły a ciasto nie zostało przesuszone. Przełóż na kratkę do przestudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 




Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. Ale mają kolorek!! Prześliczny :)
    Pini trudno dostać, ale zawsze mozna dodać laskowe :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...