Przepis na te muffiny pochodzi z książki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Wykonanie tego przepisu jest dość pracochłonne i wymaga użycia robota kuchennego bądź ręcznego miksera. Babeczki bardzo ładnie rosną w czasie pieczenia, niestety po przestudzeniu opadają :(. Są mięciutkie, wilgotne i bardzo pomarańcz owe :) tak jak muffinki być powinny :)
Składniki na 12- 18 babeczek:
- 250g drobno startej marchwi
- 250g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g orzeszków pinii
- 100g cukru pudru + odrobina do oprószenia gotowych babeczek
- 180g masła lub margaryny
- 4 duże jajka
Wyłóż papilotkami formę na muffiny. Rozgrzej piekarnik do 190C.
Umyj, obierz i zetrzyj marchew na tarce z drobnymi oczkami. Odstaw na bok.
Mąkę, proszek, sól i orzeszki przesyp do miski i odstaw.
Masło i cukier puder włóż do misy miksera i ucieraj na wysokich obrotach aż powstanie gładka, kremowa masa. Zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym żółtku. Kiedy dodasz ostatnie żółtko zmniejsz obroty na niskie i zacznij wsypywać na przemiennie suche składniki i marchew do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie ubij białka jajek na sztywno i delikatnie wmieszaj je do masy ciasta. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 min, tak aby babeczki wyrosły a ciasto nie zostało przesuszone. Przełóż na kratkę do przestudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Ale mają kolorek!! Prześliczny :)
OdpowiedzUsuńPini trudno dostać, ale zawsze mozna dodać laskowe :)