Co by tu zjeść na sobotnie, leniwe śniadanie ? Hmmm... pomoc znalazłam na blogu charlotte . Ziarna, to dobre rozwiązanie, zwłaszcza że mam ich pełne szafki. Lubię wypiekać chleb czy bułki z ziarnami, więc ten przepis nie wymagał ode mnie wyprawy do sklepu po brakujące składniki. Nie byłabym sobą gdybym czegoś w tym przepisie nie pozmieniała. Dodałam mąki pełnoziarnistej i troszkę więcej słonecznika. Babeczki przypominają w smaku wieloziarniste bułeczki, są trochę suche, dlatego najlepiej smakują z warzywami. Amatorom chrupania ziarenek serdecznie polecam.
Składniki na 7 muffinek:
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 25g pestek dyni
- 80g mąki pełnoziarnistej
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30g startego sera (użyłam mieszanki mozarelli i cheddara)
- 1 jajko
- 125ml mleka
- 60g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka ziaren sezamu i słonecznika do obsypania
Nasiona sezamu, słonecznika i dyni wsyp na patelnię i praż, aż sezam się zarumieni. Odstaw na bok do przestudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 210C. Wysmaruj tłuszczem gniazda formy na muffiny (używam tłuszczu w spraju).
Wsyp mąki, proszek do pieczenia, sól i ser do dużej miski i wymieszaj. W osobnym naczyniu rozbełtaj widelcem jajko i wlej mleko, wymieszaj. W mikrofalówce rozpuść masło. Do miski z suchymi składnikami wlej przestudzone masło i mleczną mieszankę. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżki przełóż ciasto do gniazd formy. Wierzch każdej muffinki obsyp ziarnami. Piecz około 20 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Przestudź na kratce.
Najlepiej smakują posmarowane masłem z plasterkiem sera i warzywami (pomidorem, ogórkiem itp..)
To zdecydowanie coś dla mnie, wszelkiego sortu ziarniste pieczywo jest w ścisłym top ten moich ulubionych smaków :) Prezentują się znakomicie!
OdpowiedzUsuń