Muffiny z cukinią i cytrynowym lukrem ... brzmi ciekawie prawda ? Zaintrygowana nazwą postanowiłam wypróbować przepis z "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Były mięciutkie, pachnące...
Składniki na 10 sztuk:
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50g brązowego cukru
- skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część)
- 40g posiekanych orzechów wloskich
- 1 jajko
- 45 ml oleju słonecznikowego
- 30 ml soku z cytryny
- 30ml mleka
- 100g startej na tarce o grubych okach cukinii
przed nałożeniem lukru |
Składniki na lukier:
- 45g śmietankowego sera (użyłam serka Phliladelfia do serników, można użyć mielonego twarogu)
- 75g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Nagrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffinki.
Zetrzyj na tarce o grubych okach cukinię. Do dużej miski zetrzyj skórkę z cytryny (tą z kolei na tarce o drobnych okach), wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj cukier i orzechy. Wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij jajko wraz z olejem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jak masa będzie już gładka i kremowa wsyp suche składniki. Na końcu dodaj cukinię i wymieszaj. Włóż ciasto łyżką do papilotek. Piecz około 20 min aż babeczki dobrze wyrosną. Wyłóż na kratkę do przestudzenia.
W międzyczasie przygotuj lukier. Ubij ser z cukrem pudrem robotem pracującym na średnich obrotach. Dodaj sok z cytryny w takiej ilości aby uzyskać gęsty, dający się rozsmarować lukier. Kiedy babeczki będą już przestudzone nakładaj lukier łyżeczką na wierzch każdej babeczki i lekko rozsmaruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz