Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 28 maja 2011

Muffiny z borówką amerykańską

Dziś sięgnęłam po klasyczny przepis na blueberry muffins z książki Nigelli "Kitchen". Teraz, na stole przede mną stoi pełen talerz pięknych, złotych babeczek w fioletowe groszki o zniewalającym zapachu. Muffinki są mięciutkie, w sam raz słodkie i mają taką pyszna chrupiącą skórkę na wierzchu. Polecam :)

   
Składniki na 12 muffinek:
  • 150g mąki
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125ml maślanki
  • 1 jajko
  • 125g borówki amerykańskiej
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami.

W dużej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek, sodę, cukier i odstaw na bok.
Do innego naczynia wlej olej, maślankę wbij jajko i wszystko energicznie wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych. Wymieszaj wszystko razem pamiętając, że ciasto na muffiny nie musi, a właściwie nie powinno, być dobrze wymieszane. Delikatnie wmieszaj do ciasta połowę owoców. Przełóż, za pomocą łyżki ciasto do papilotek, tak około 2/3 wysokości. Na górę każdej  babeczki połóż po kilka pozostałych owoców. Piecz około 15-20 min. Drewnianym patyczkiem sprawdź czy cisto nie jest surowe. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Muffinki te są najsmaczniejsze kiedy są jeszcze ciepłe.


Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. wow...boskie...to już wiem na co mam ochotę :P Jutro rano odwiedze jarzyniaczek i na drugie śniadanko już będą :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...