Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 10 maja 2011

Bananowe muffiny z borówką amerykańską

Wczoraj upiekłam nisko tłuszczowe muffiny z bananami i borówką amerykańską. Były bardzo dobre na ciepło, a dziś zimne, na śniadanie do kawy jeszcze lepsze. Są mięciutkie, wilgotne w środku .... mniam  :) Przepis znalazłam na tej stronie.

Składniki na 12 babeczek:
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g cukru light muscovado*
  • 50g płatków owsianych
  • 2 banany
  • 280 ml maślanki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 białka
  • 150g borówki amerykańskiej użyłam mrożonej
 *Tutaj informacja o rodzajach cukrów

Do posypania:
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru light muscovado
W małej miseczce wymieszaj cukier i płatki owsiane. Obsypiesz nimi babeczki przed włożeniem do piekarnika.

    Rozgrzej piekarnik to temperatury 180C. Wyłóż formę na muffinki papilotkami.

    Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Dodaj cukier oraz płatki owsiane wymieszaj jeszcze raz na środku zrób wgłębienie. Odstaw suche składniki.
    W osobnym naczyniu rozgnieć banany na papkę (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Wlej maślanką, dodaj oliwę z oliwek oraz białka. Przelej mieszankę do suchych składników. Wymieszaj, tylko do połączenia składników. Na końcu wsyp borówki, delikatnie wmieszaj do masy. Za pomocą dwóch łyżek przełóż do papilotek, wypełnij ciastem aż po brzegi. Górę każdej babeczki oprósz mieszanką płatków owsianych i cukru. Piecz około 20 min. Sprawdź wykałaczką czy są upieczone w środku.


    Wydrukuj przepis

    1 komentarz:

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...