Przepis na ziemniaczane gniazda, a właściwie serowo - ziemniaczane gniazda z bekonem, wypatrzyłam w programie "The Little Paris Kitchen. Cooking with Rachel Khoo". Danie bardzo mi się spodobało i postanowiłam je niezwłocznie przetestować na domownikach. Ze względu na fakt, że piecze się je w formie na muffiny postanowiłam umieścić je na moim blogu. Ziemniaczne gniazda są bardzo proste w przygotowaniu, no może krojenie ziemniaków zajęło nieco więcej czasu, bardzo smaczne i bardzo nam przypadły do gustu, nam dorosłym oczywiście dzieci nie wyraziły specjalnego zachwytu. Polecam. Myślę że jest to ciekawa propozycja na przyjęcie, wtedy jednak proponuję upiec gniazda w ramekinach i tak podać je gościom zdecydowanie ułatwi sprawę, a danie można przygotować kilka godzin wcześniej i dopiec zaraz przed podaniem. Przepis podaje też ta strona.
Składniki na 6 dużych gniazd:
- 1 łyżka masła
- 500g ziemniaków ( wybrałam takie, które w nie rozpadają się w trakcie gotowania)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 200g wędzonego boczku
- 100ml białego wytrawnego wina
- 250g sera Reblochon, użyłam Camembert
Wysmaruj gniazda formy na muffiny tłuszczem, użyłam takiej o 6, większych niż standardowe, gniazdach. Rozgrzej piekarnik do 180C.
Obierz ziemniaki ze skóry i pokrój w słupki nie grubsze niż zapałki. Odstaw na później.
Pokrój boczek w kostkę.
Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę. Wrzuć na patelnię razem z masłem i liściem laurowym, dodaj boczek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (może być po postu bardzo drobno posiekany) i smaż aż boczek zbrązowieje. Wlej wino i trzymaj na ogniu aż alkohol się ulotni a sos zgęstnieje. Wyjmij liść laurowy. Dodaj ziemniaki i dobrze wymieszaj ze składnikami na patelni. Przytrzymaj jeszcze na małym ogniu.
Pokrój ser na mniejsze kosteczki. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj do masy ser.
Tak przygotowaną masę przełóż do formy na muffiny, rozdzielając równomiernie pomiędzy 6 gniazd.
przed pieczeniem |
Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż ser się rozpuści, wierzch zbrązowieje, no i co najważniejsze ziemniaki się upieką.
Podawaj na ciepło z białym winem oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Tutaj taka moja uwaga gniazda odrobinę się rozpadają przy wyjmowaniu z formy stąd moja propozycja podana we wstępnie do przepisu by piec je w ramekinach, wtedy danie można będzie wyjadać bezpośrednio z miseczki.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
o, widziałam ostatnio takie gniazda w programie "przez żołądek do serca" :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna sprawa, oryginalny pomysl, zroie dzis:) amma boczek od Kani, mam andzieje,z e sie sprawdzi:) ziemniackzi jakies z tesco:)
OdpowiedzUsuń