Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 20 kwietnia 2011

Muffiny z boczkiem i orzechami laskowymi

























Dziś czas na jakieś wytrawne muffiny. Jak zwykle inspiracją była zawartość lodówki :). Tym razem moją uwagę przykuł zapomniany boczek. Postanowiłam więc wypróbować przepis z "Nowa kuchnia włoska. Babeczki" na muffiny z boczkiem i orzechami laskowymi. Muffiny smakują trochę jak jajecznica na bekonie z cebulką :) pewnie ze względu na zawartość smażonej cebulki a dzięki orzechom są bardzo chrupiące.

Składniki na 6 babeczek:
  • 125g chudego boczku lub bekonu pokrojonego w kostkę
  • 1 posiekana mała cebula
  • 25g posiekanych orzechów laskowych
  • 110g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 45g stopnionego masła
  • 60ml naturalnego jogurtu
  • 100 ml mleka
  • masło do wysmarowania foremek
Nagrzej piekarnik do 190C. Wysmaruj masłem 6 foremek.

Na średnim ogniu, najlepiej na patelni teflonowej, podsmaż boczek. Smaż 3-4 min aż zbrązowieje. Dodaj cebulę i posiekane (nie za drobno) orzechy, smaż aż cebula zmięknie. 
Następnie do jednej miski włóż wszystkie suche składniki tj: mąkę, proszek i sól. W drugiej misce ubij jajko, wlej mleko, masło i jogurt. Dobrze wymieszaj używając ręcznej ubijaczki, albo zwykłego widelca ;). 
Do maślano-mlecznej masy wsyp składniki suche oraz boczek delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników. 
Wyłóż ciasto łyżką do foremek, możesz zapełnić foremki do pełna. Piecz około 20 min, aby babeczki wyrosły a zarazem pozostały nieprzesuszone. Na ostatnie 3 minuty pieczenia możesz włączyć termoobieg dzięki czemu babeczki pieknie się zarumienią. Przestudź w foremkach a następnie wyłóż na kratkę. Sa tak samo pyszne na ciepło jak i po przestudzeniu. 


Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...