Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 6 lutego 2017

Wegańskie babeczki z daktylami i kaszą manną (bez jaj, cukru, masła)

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który znalazłam na tej stronie . Zaciekawił mnie, postanowiłam wypróbować. Jestem ciekawa Waszych opinii na temat tych wegańskich babeczek.


Składniki na około 9 babeczek:
  • 95g kaszy manny
  • 70g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 18 suszonych i wypestkowanych daktyli
  • 175 ml wody
  • 150 ml oleju 
  • posiekane orzechy włoskie
Daktyle wrzuć do miseczki zalej wodą i odstaw do namoczenia na minimum 3-4 godzin (moje moczyły się całą noc)

Piekarnik nastaw na 190 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski wsyp mąkę, proszę i kaszę manną i wymieszaj.
Daktyle i wodę, w której się moczyły zmiksuj na papkę. Dodaj olej i dobrze wymieszaj. Następnie more składniki wlej do suchych i wymieszaj aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec wmieszaj do masy posiekane orzechy (zostaw kilka do obsypania babeczek).




Ciasto przełóż do papilotek - wypełniając je do 3/4 wysokości. Obsyp pozostałymi orzeszkami. Piecz aż ładnie wyrosną.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, na kilka minut zostaw w formie, w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.  

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...