Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Otrębowe muffiny z bananami, malinami i czekoladą

Ciekawe w smaku, słodkie i kwaśne z kawałkami gorzkiej czekolady na dodatek wypełnione otrębami. Pyszne na drugie śniadanie i nie tylko... Pomysł zaczerpnęłam z tej strony

Składniki na 12 muffinek:
  • 285g mąki
  • 25g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 ml miodu
  • 65g brązowego cukru
  • 260g bananów
  • 65g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 175ml mleka
  • 90g czekoladowych groszków
  • 230g mrożonych malin
Piekarnik nagrzej do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

W dużej misce wymieszaj mąkę, otręby, sodę, sól, i cynamon, odstaw na bok.

W osobnym naczyniu wymieszaj miód i brązowy cukier. Staraj się pozbyć grudek. Rozgnieć banany i dodaj do masy. Następnie dodaj jogurt i jajko. Dobrze wymieszaj mokre składniki i dodaj je do mieszanki suchych składników. Dodaj mleko do gęstej masy i wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki i maliny, i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je po samą górę. Piecz około 20 minut do tzw suchego patyczka. 

 Smacznego :)

Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. świetne muffinki, uwielbiam takie zdrowe słodkości :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...