Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 25 maja 2014

Mini serniczki z galaretką z owocami

Dziś propozycja deseru na ciepłe wiosenne popołudnie. Sernik trzeba co prawda upiec, ale później dobrze schłodzić żeby galaretka zastygła. Podaje się go na zimno. Dobrze smakuje z owocowym sokiem lub po prostu z kawą. Można podawać go z bitą śmietaną. Mój pomysł na deser dla mamy z okazji jutrzejszego święta a zapewniam że i dzieciom będzie bardzo smakował. Oczywiście moje serniczki są w wersji mini, chociaż ta dzisiejsza to bardziej XL, ale sernik ten  można przygotować również w tradycyjnej okrągłej formie.  Najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce. Polecam :)


Składniki na 7 mini serniczków w rozmiarze XL:
- masa serowa:
  • 450g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 110g cukru
- spód:
  • 200g ciasteczek digestive
  • 95g masła
- galaretka:
  • opakowanie dowolnej galaretki
  • puszka owoców
 Twaróg wrzuć do blendera, niestety nie miałam zmielonego twarogu więc najpierw musiałam zmielić. Następnie do zmielonego twarogu dodaj jajko, wanilię, cukier i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na bok.
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 


Rozpuść masło i odstaw na bok. Rozgnieć ciasteczka na proszek. Możesz albo wrzucić je do woreczka, woreczek szczelnie zamknąć i uderzając wałkiem kuchennym rozbić ciasteczka na proszek, albo zmielić je w blenderze. Do rozgniecionych ciasteczek wlej masło i dobrze wymieszaj.
Ciasteczka przełóż do papilotek. Dobrze ubij je do dna albo tyłem łyżki, albo palcami. Następnie na każdy spód ciasteczkowy nałóż przygotowany wcześniej ser.


Wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestudzenia. Możesz wyjąć z formy na czas studzenia.

W międzyczasie przygotuj galaretkę. Rozpuść opakowanie dowolnej galaretki w zmniejszonej, w stosunku do zalecanej, ilości gorącej wody (gdy to jest 500ml na opakowanie galaretki, użyj 400ml). Odstaw galaretkę na bok do przestudzenia.

Zimne serniczki przed zalaniem galaretką umieść z powrotem w formie. Poukładaj na ich wierzchu owoce. Następnie zalej galaretką, najlepiej żeby galaretka zaczynała już tężeć. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Można podawać z bitą śmietaną.

Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...