To dokładnie takie babeczki jakie najbardziej mi smakują. Ciasto jest puszyste, delikatne, lekko spieczone z wierzchu, odrobinę się kruszy, jest dosyć słodkie. Poza tym bardzo lubię pistacje i wszelkie wypieki z ich dodatkiem. Przepis pochodzi z "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery." Gorąco polecam. Dla tych którzy nie lubią nakładania ciasta do papilotek podpowiem, że ciasto można również upiec w keksówce lub podłużnej foremce na chleb.
Składniki na 12-18 babeczek:
- 190g miękkiego masła lub margaryny
- 190g mąki
- 190g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 25ml naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100g obłupanych pistacji
Obierz pistacje z łupinek i posiekaj orzeszki na mniejsze kawałki. Odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta i biała. Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Przed dodaniem kolejnego jajka czekaj aż poprzednie dobrze połączy się z masą. W razie potrzeby zbierz masę ze ścianek misy i wmieszaj do pozostałego ciasta, ucieraj aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek i sól. Dodaj w dwóch porcjach do ubijanej masy maślano-jajecznej. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą dodaj jogurt i esencję waniliową. Na końcu, delikatnie za pomocą łyżki wmieszaj posiekane pistacje. Ciasto będzie dosyć gęste i kremowe.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut, na dwie minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg aby babeczki ładnie się zarumieniły. Te babeczki nie tworzą charakterystycznej "górki".
Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.
W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
- 120g cukru pudru
- 40g zmielonych pistacji
- 2-3 łyżek wody
Do miseczki wsyp cukier dodaj 2 łyżki wody i wymieszaj, lukier ma być gęsty ale równocześnie ma spływać z łyżki. Jeżeli uważasz, ze lukier jest zbyt gęsty dodaj wody. Do lukru wsyp około 3/4 przygotowanych, zmielonych pistacji. Łyżką nałóż lukier na babeczki następnie obsyp wierzch każdej babeczki pozostałymi, zmielonymi orzeszkami. Uważaj bo lukier szybko zastyga i pistacje mogą się nie zdążyć do niego przykleić.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
pistacjowe to muszą być obłędne...rewelacja!
OdpowiedzUsuńczy waga dotyczy już obranych pistacji czy w skorupkach?
OdpowiedzUsuńTak, obranych, obłupanych, bez skorupek... właściwie nie wiem jakiego słowa użyć :) Pozdrawiam i życzę udanego wypieku
UsuńI kolejne pytanie.. :) Poprosiłam męża żeby kupił pistacje i przyniósł solone, prażone. Czy takie pistacje nadają się do ciasta i kremu (bo znalazłam też na takowy przepis)?
OdpowiedzUsuńBardzo dobre pytanie :) do ciasta posiekałam prażone i solone, natomiast te które dodałam do lukru były naturalne już zmielone (aczkolawiek nie stanowiłoby to większej różnycy gdybym dodała takie same jak do ciasta). Moim zdaniem do ciast, lukrów można dodać solone, gdyż sól jest częstym składnikiem ciast jako że podkreśla słodycz. Poza tym kiedy skosztuje się prażone, solone pistacje to zwykle po pierwszym słonym wrażeniu w ustach pozostaje słodki smak. Co do kremów czy lodów to wydaje mi się, że powinny to być niesolone orzeszki, jeszcze nie robiłam kremu z pistacji, ale miałam okazję skosztować, kiedy sprawdziłam składniki na etykiecie to sól tam się nie pojawiała. Pozdrawiam
UsuńBardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jutro spróbuję je upiec, zobaczymy jak wyjdą :)
OdpowiedzUsuń