Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 26 czerwca 2011

Jesienne muffiny z mąki orkiszowej, cynamonowe z jabłkami i migdałami

Dziś upiekłam muffiny z jabłkami, migdałami i cynamonem według przepisu Nigelli opublikowanego w książce "Kitchen". Nazwałam je jesiennymi, ponieważ taka kombinacja składników kojarzy mi się właśnie z jesienią. Kiedy wyciągałam je z piekarnika, po domu niósł się zapach cynamonu i pieczonych jabłek. Wiem, że nie bardzo pasuje to do letniego, słonecznego dnia, ale wieczorem kiedy upał już zelży czemu nie zjeść owocowo-migdałowej babeczki. Muffinki te są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Trudno pisać mi teraz o ich walorach smakowych następnego dnia, ale autorka przepisu twierdzi że są wtedy równie dobre jak świeże. Muffinki są mięciutkie, puszyste, pachnące ... po prostu bardzo smaczne. Fakt, że są pieczone z mąki orkiszowej może stanowić dobrą wymówkę dla każdego łasucha.
























Składniki na 12 muffinek:
  • 2 jabłka
  • 250g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125g brązowego cukru
  • 100ml miodu (użyłam gryczanego, nadał muffinom bardzo wyrazistego smaku)
  • 60ml naturalnego jogurtu
  • 125ml oleju slonecznikowego
  • 2 jajka
  • 40g całych migdałów ( miałam tylko w płatkach)*
Składniki na posypkę:
  • około 20g całych migdałów (użyłam migdałów w płatkach)*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
 * używając całych migdałów przed dodaniem do ciasta należy je posiekać
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe około 1 cm kawałeczki i odłóż na później.
Wymieszaj składniki na posypkę i odstaw na później. 
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek i cynamon wsyp do miski i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, miód, jogurt, olej i jajka. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj przygotowane wcześniej jabłka i migdały i wymieszaj tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżki przełóż do papilotek, muffiny niespecjalnie rosną, można więc mocno wypełnić papilotki bez obaw, że ciasto rozleje się na boki. Następnie wierzch każdej babeczki posyp przygotowaną wcześniej mieszanką cukru, migdałów i cynamonu. Piecz około 20 min. Przestudź na kratce. Smacznego :)


Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. jesienne? zgodzę się. :-) szczególnie wtedy muszą być smaczne gdy jabłka są świeżuchne. :-) popieram mąkę orkiszową! cudnie wyszły. :-))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...