Pyszne, sycące, z ogromną zawartością błonnika otrębowe babeczki z rabarbarem. Są świetne jako drugie śniadanie czy małe co nieco do kawy. Moje rabarbarowe babeczki upiekłam w wersji XL, ale zaręczam, że nie mieliśmy kłopotu ze zbyt duża porcją :). Zaraz po upieczeniu były puszyste, delikatnie wilgotne, później zrobiły się nieco bardziej zbite. Na babeczki położyłam maślaną kruszonkę z dodatkiem płatków jęczmiennych (akurat takie miałam pod ręką, można użyć innych). Polecam :)
Składniki na 5 dużych muffinek:
- 75g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 40g otrębów pszennych
- 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 150g mąki
- 3 łyżki cukru palmowego (można zastąpić brązowym sypkim)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 ml mleka
Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż rabarbar puści sok a cukier się rozpuści. Odstaw na bok do przestudzenia.
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp otręby, płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz jajko, jogurt i mleko.
Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość garnuszka z rabarbarem, wymieszaj. Wlej mokre składniki i wymieszaj jeszcze raz aż wszystkie składniki się połączą.
Następnie posiekaj połowę łodygi rabarbaru w drobne kosteczki i obsyp wierzch każdej babeczki.
Przygotuj kruszonkę:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków jęczmiennych
- 30g masła
- 2 łyżki mąki
Wszystkie składniki wrzuć do miseczki i rozcieraj palcami aż zaczną tworzyć się grudki. Grudki kruszonki nałóż na wierzch każdej babeczki aż rozdzielisz całą masę.
Muffiny wstaw do piekarnika na 20 -25 minut. Nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy czas wyciągać muffinki z piekarnika.
Wydrukuj przepis
Zdrowsza wersja muffinek :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
ale apetyczne!
OdpowiedzUsuńmusze w końcu coś upiec, bo tak za mną chodzi takie pyszniutkie ciacho, albo mufinki :))) Ten przepis ciekawy, na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)
Dziękuję :) Życzę powodzenia w blogowaniu :)
UsuńWitam czemu w przepisie nie ma tłuszczu ? Przyznamy ze zrobiłam mufinki ale nie chcą się odkleić od papilotek :/
OdpowiedzUsuńWitam, w przepisie nie ma tłuszczu i muffinki nie chcą się odkleić od papilotek :/
OdpowiedzUsuńW przepisie jest jogurt naturalny, który zastepuje tłuszcz. Czemu muffinki nie chcą się odkleić ?
UsuńCzasami zależy to od jakości papilotek - nie zawsze robione są z papieru pergaminowego. Czsami też papilotki namakają i gorzej je odkleić.
Czasami od rodzaju ciasta - niektóre, bardziej wilgotne ciasta lub mocniej spieczone niezbyt dobrze odklejają się.