Te delikatne, puszyste babeczki pod grubą warstwą lukru są naprawdę smaczne. Może nie są specjalnie wyszukane, ale zapewniam że będą hitem każdego przyjęcia dla dzieci. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste a w rezultacie uzyskuje się mięciutkie, wilgotne, puszyste babeczki. Polewa lukrowa to nic innego tylko cukier puder z wodą. Sama prostota i mnóstwo kalorii. Dlaczego nazwane zostały fairy cakes (babeczkami wróżek) sama nie wiem, może ktoś z czytelników bloga mi podpowie. Jak to z popularnymi ciastami bywa jest wiele przepisów na wykonanie fairy cakes, ten który wykorzystałam pochodzi z tej strony.
Składniki na 18- 24 średniej wielkości babeczki:
- 140g miękkiego masła
- 140g drobnego cukru do wypieków
- 3 średniej wielkości jajka
- 100g samorosnącej mąki (lub zwykłej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 25g mąki kukurydzianej
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na babeczki wyłóż papilotkami.
Wszystkie podane składniki umieść w misie miksera elektrycznego. Ubijaj około 2 minut aż utworzą jednolitą masę. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę.
Łyżką nałóż ciasto do papilotek nie więcej niż do połowy ich wysokości. Ciasto w trakcie pieczenie lekko urośnie pozostawiając miejsce w papilotce na lukier. Piecz około 12-15 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem aby sprawdzić czy babeczki są upieczone w środku, jeżeli patyczek jest czysty wyjmij babeczki z piekarnika. Upieczone przełóż na kartkę do wystudzenia.
Składniki do przygotowania lukru:
- 400g cukru pudru
- 4-7 łyżek wody (część wody można zamienić na sok cytrynowy)
- barwniki spożywcze
- kolorowy cukier do dekoracji
Cukier puder wsyp do miski dodaj na początek 4 łyżki płynu i mieszaj aż masa będzie gładka. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody, uważaj z dodawaniem wody, im więcej wody tym rzadszy lukier i bledszy kolor.
Jeżeli chcesz możesz dodać barwnik spożywczy, aby uzyskać inne kolory lukru. Jeżeli używasz barwnika w płynie zmniejsz ilość wody aby zbytnio nie rozrzedzić lukru.
Łyżeczką nalej lukier na wierzch każdej babeczki, tak aby wypełnić papilotkę po wierzch. Tutaj w uwaga, jeżeli potrzeba będzie więcej lukru to w osobnym naczyniu domieszaj cukier z wodą. Zasada jest taka aby na 100g cukru dodać na początek1 łyżkę wody, potem można dodać więcej aby lukier był bardziej płynny. Jeżeli chcesz obsyp wierzch każdej babeczki kolorowym cukrem. Uwaga dekoracje należy sypać zaraz po nałożeniu lukru, kiedy lukier zastygnie kolorowy cukier nie będzie trzymał się babeczki.
Odstaw babeczki i poczekaj aż lukier zastygnie. Smacznego !
celem tego zdjęcia jest pokazanie ciasta :) |
nigdy nie dodawałam mąki kukurydzianej, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZgodnie z oryginalnym przepisem można dodać albo mąkę kukurydzianą albo budyń w proszku. Ja wybrałam mąkę kukurydzianą. Ciasto było naprawdę puszyste.
OdpowiedzUsuń