Pomysł na te babeczki pojawił się kiedy na blogu Just My Delicoius znalazłam przepis na ciasto z dynią. Do tej pory we wszystkich przepisach na ciasta z dynią, na jakie się natknęłam, pojawia się zawsze pure z dyni, w tym autorka zaproponowała by surową dynię po prostu zetrzeć na tarce i bezpośrednio dodać do ciasta. W sumie pomysł dobry i oszczędny w czasie. Nie trzeba dyni piec w piekarniku a później mielić na papkę. Postanowiłam więc przepis wypróbować nieznacznie go modyfikując. Dodałam trochę więcej przypraw no i zastąpiłam zwykłą mąkę, mąką pełnoziarnistą. Dodatkowym atutem tych babeczek jest fakt że pieczone są bez dodatku tłuszczu. Babeczki były bardzo sycące, wilgotne, nieco zbite, o subtelnym smaku dyni, wspaniałym aromacie cynamonu i goździków. Hitem tych babeczek była cynamonowo - cukrowa skórka z migdałami. Chrupiąca słodka skorupka która wspaniale kontrastowała z mięciutkim wnętrzem babeczek. Polecam :)
Składniki na 6 babeczek:
- 2 jajka w pokojowej temperaturze
- 220g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki startych goździków
- 200g startej dyni (można wymieszać z marchewką)
- 150g pełnoziarnistej mąki
Piekarnik nagrzej do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, chyba że tak jak ja używasz wolno stojących tekturowych foremek na babeczki wtedy rozstaw je po prostu na blaszce do pieczenia.
Zetrzyj dynię na tarce o grubych okach i odstaw na później. Można część dyni zastąpić startą marchewką.
Jajka wbij do misy miksera dodaj cukier i mieszaj aż masa będzie biała i puszysta (cukier nie musi się zupełnie rozpuścić).
Do osobnego naczynia wsyp mąkę, dodaj proszek, sodę, cynamon i goździki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Następnie dodawaj je stopniowo do masy cukrowo- jajecznej cały czas mieszając. Na koniec delikatnie wmieszaj do ciasta startą dynię.
Łyżką przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek/foremek. Nie wypełniaj ich bardziej niż do połowy ich wysokości, ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie i ma tendencje do uciekania z foremek. Przygotowane do pieczenia babeczki odstaw na chwilę na bok na czas przygotowania posypki.
Składniki na posypkę:
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki płatków migdałów
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz minimum 20 minut po tym czasie nakłuj babeczki i sprawdź czy ciasto w środku już się upiekło. Uważaj bo posypka którą są obsypane spieka się szybciej i można ją uszkodzić nakłuwając patyczkiem. Patyczek więc najlepiej wkłuć z boku w szczelince która utworzy się między chrupiącą skórką i resztą ciasta. Jeżeli ciasto będzie nadal mokre wtedy wydłuż czas pieczenia o 5 minut. Sprawdzaj aż do skutku. Moje babeczki spędziły w piekarniku około 30 minut.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
dyniowe babeczki to najlepsze jesienne słodkości :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie, podobają mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńzakochałam się!!!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję z w tych właśnie babeczkach :)
Usuń