Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 20 maja 2014

Cynamonowe muffiny nadziewane nutellą z cukrową posypką

Mięciutkie, aromatyczne ciasto z chrupiącą cukrowa skórką wypełnione rozpływającą się w ustach nutellą. Bardzo smaczne. Oprócz cynamonu babeczki  przyprawione są gałką muszkatołową, a moim zdaniem te przyprawy tworzą idealną parę. Nam, małym i dużym, bardzo smakowały.  Ciekawa jestem Waszych opinii.
Przepis znalazłam tutaj

Składniki na 8 babeczek:
  • 75g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 120 ml mleka
  • 190g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 łyżeczek nutelli

Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub po prostu wysmaruj tłuszczem. Piekarnika nastaw na 220C.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i wymieszaj. Odstaw na bok.

W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko i wanilię.

Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż utworzą jednolita masę. Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.

Przełóż po około 1 łyżce ciasta do przygotowanych papilotek. Następnie na wierzchu surowego ciasta połóż po 1 łyżeczce nutelli. Przykryj pozostałym ciastem. Można wypełnić papilotki po sam wierzch ciasto nie rozpłynie się w czasie pieczenia. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5 minut w temperaturze 220C. Następnie zmniejsz temperaturę do 175C i piecz kolejne 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ciasto upiekło się w środku przez nakłucie patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy to znak, że babeczki są gotowe. 

Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. 

W czasie kiedy babeczki stygną przygotuj cynamonowo - cukrową posypkę.

Składniki na cynamonowo - cukrową posypkę:
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 45g masła
Masło rozpuść. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier z cynamonem. Następnie wierzch każdej babeczki zanurzaj w maśle oraz w cynamonowym cukrze. Przyciśnij mocno babeczkę do cukru, żeby dobrze się przykleił.

 Smacznego :)

Przepis w j. angielskim
Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. oo i już wiem, co zrobię na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super babeczki do codziennej kawy;) chętnie wypróbuję przepis.polecam gofry i naleśniki cynamonowe z dodatkami.zapraszam na bloga.pozdrawiam!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/nalesniki-waniliowo-cynamonowe-z-serkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffiny są super, właśnie wyjęłam :) - zmieniłam tylko mąkę; połowa to mąka gryczana. Pytanie mam takie: czy można masło zamienić na olej? W jakiej ilości? Nie jestem zbyt biegła w pieczeniu ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zamianie masła na olej ciasto straci na puszystości, będzie zbite i wilgotne. Jak zauważyłaś na początku trzeba masło utrzeć z cukrem to właśnie ten proces nadaje ciastu puszystości, nie wiem czy ten sam efekt osiągnie się przez ucieranie cukru z olejem. Cóż pozostaje wypróbowac :) Dziękuję za wizytę na blogu i wypróbowanie przepisu :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...