Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Muffiny z wiśniami i migdałami

Muffiny z wiśniami i migdałami są przepyszne. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące migdałami, to zasługa esencji migdałowej, słodkie od kandyzowanych wiśni, ze wspaniale spieczonym, pokrytym skarmelizowanym cukrem wierzchem. Naprawdę pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Przepis, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z książki "Nowa kuchnia włoska. babeczki"

Składniki na 6-8 muffinek :
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 100g kandyzowanych wiśni
  • 40g uprażonych płatków migdałowych

  • 25g cukru do obsypania babeczek

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Pokrój wiśnie na mniejsze kawałki. Wsyp migdały na patelnię, podgrzej cały czas mieszając, alby się lekko uprażyły.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszaj.
Do misy miksera wrzuć masło, cukier i esencję migdałową ucieraj na średnich obrotach. Następnie dodaj jajko, ubijaj tak długo aż jajko całkowicie połączy się z masą. Zmniejsz obroty miksera na niskie i dodawaj na zmianę mleko i mieszankę mąki. Kiedy wszystkie składniki będą już dobrze połączone, delikatnie, łyżką wmieszaj uprażone migdały oraz wiśnie.
Przełóż ciasto łyżką do papilotek tak do 3/4 wysokości. Oprósz pozostałym cukrem. Piecz około 20-25 min do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia. Smacznego !

 
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...