Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 28 października 2012

Dyniowe muffiny z kawałkami czekolady

Ta dynia, którą ostatnio kupiłam, była naprawdę duża. Mimo że część uzyskanego z niej pure zamroziłam to i tak sporo mi jeszcze zostało. Żeby je wykorzystać wyszukuję najróżniejsze przepisy oczywiście na muffinki  :). Dziś zapraszam na dyniowe muffiny z kawałkami czekolady według przepisu z tej strony. Chyba dałam się nieco zwieść, wydawało mi się że taka kombinacja dyni, przypraw i czekolady da rewelacyjny efekt. Podczas gdy efekt jest... przeciętny. To nie znaczy że babeczki były niesmaczne. Są dobre, ale nie porywające. Nie umywają się do "Aromatycznych muffinek z dynią, melasą i żurawiną" na które to przepis zamieściłam na blogu kilka dni temu. W muffinkach dyniowo - czekoladowych dominuje po prostu smak czekolady, więc równie dobrze można by upiec zwykłe waniliowe babeczki z czekoladą i tyle. Ze względu jednak na to że o gustach i smakach się nie dyskutuje publikuję dziś ten przepis - może i on znajdzie swoich amatorów. Wracając do muffinek, są wilgotne, bardzo słodkie, o delikatnie wyczuwalnym smaku przypraw z dominującym smakiem czekolady.

Składniki na 12-16 muffinek:
  • 195g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 113g masła
  • 200g  cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 180ml dyniowego pure (przepis na dyniowe pure jest tutaj)
  • 175g czekoladowych groszków (dla amatorów mniej czekoladowych wypieków polecam zmniejszyć o połowę ilość groszków)
 Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż powstanie puszysta masa. Następnie dodawaj jajka, po jednym, za każdym razem czekając aż dobrze połączą się z masą. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii.
W osobnej misce połącz mąkę, sodę i przyprawy. 
Do masy w mikserze wsyp połowę mieszanki mąki i połowę pure z dyni. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsyp pozostałą mąkę i resztę dyniowego pure, wymieszaj. Na końcu wmieszaj czekoladowe groszki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut. Po tym czasie nakłuj ciasto patyczkiem żeby sprawdzić czy upiekło się w środku. Jeżeli patyczek będzie czysty to czas wyjąć babeczki z piekarnika. 
Na kilka minut zostaw je w formie, w której się piekły następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. 

Smacznego :)

 
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...