Zapraszam na imbirowe babeczki...mięciutkie, puszyste.... z kawałkami słodko - ostrego imbiru... Wysmarowane z wierzchu gorzkawą marmoladą z pomarańczy .... Polecam :)
Samo przepis na ciasto jest dobrą bazą pod inne pomysły kulinarne. Myślę, że jeszcze z nim poeksperymentuję:) Przepis pochodzi z "Nowa kuchnia włoska. Babeczki."
Składniki na 12 babeczek:
- 250g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 100g cukru
- 125 ml śmietany 36%
- 125 ml mleka
- 150g masła stopnionego
- 90g posiekanego korzenia imbiru w syropie odcedzonego
- 4 łyżki marmolady pomarańczowej
Piekarnik nastaw na 180C. Formę namuffiny wyłóż papliotkami.
Kawałki korzenia imbiru odcedź i posiekaj na malutkie kawałeczki. Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą. Dodaj posiekane kawałki imbiru i wymieszaj.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko, śmietanę i dobrze ubij. Następnie wmieszaj mąkę i dodaj masło. Kiedy masa będzie gładka i kremowa przełóż ją do papilotek. Wypełnij do 3/4 wysokości, bo babeczki mocno rosną.
Piecz około 20 minut.
Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Do garnuszka daj marmoladę i podgrzewaj, aż masa będzie płynna. Wysmaruj marmoladą wierzch każdej babeczki.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz