Na pożegnanie wakacji jako wspomnienie letnich smaków, i dla niektórych przynajmniej, egzotycznych podróży, proponuję hawajskie muffiny. Te małe bułeczki wspaniale pachną kokosem i pomarańczą. Są złociutkie, ciasto jest sprężyste, lekko wilgotne, ale nie zakalcowate, jest lekkie, ale nie suche. Moim zdaniem mieszanka kokosu, ananasa, miodu i pomarańczy to bardzo smaczna kompozycja smaków. Mogłyby być odrobinę słodsze, ale nad tym można popracować. Amatorom słodszych wypieków polecam po prostu dodanie większej ilości miodu. Przepis pochodzi z broszurki Jan'a Siegrist'a "Muffin sampler"
Składniki na 12-14 muffinek:
- 280g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 200 ml soku z pomarańczy
- 70g miodu (śmiało można dodać więcej)
- 1 łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy
- 50 ml oleju z pestek winogron (lub innego, który nie ma dominującego smaku np. rzepakowego, słonecznikowego)
- 50g wiórków kokosowych
- 150g ananasa lub 6 plasterków ananasa z puszki
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
Odsącz ananas, bądź obierz jeżeli używasz świeżego, i włóż plasterki do blendera. Zmiksuj aż pozostaną malutkie kawałeczki. Odstaw na bok.
Do osobnego naczynia wbij jajko i roztrzep widelcem. Dodaj sok z pomarańczy, miód, świeżo startą skórkę z pomarańczy, olej, wiórki kokosowe i ananas. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią i wyrosną. Zanim wyjmiesz z piekarnika nakłuj patyczkiem i sprawdź czy wychodzi czysty i suchy.
Pozostaw muffinki na kilka minut w formie, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego !
Wydrukuj przepis
Lubię słodzić miodem. A połączenie smaków również przeze mnie lubiane :).
OdpowiedzUsuńAnanas i kokos to świetne połączenie, a w muffinkach sprawdza się idealnie :)
OdpowiedzUsuń