Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 9 września 2012

Aloha muffins (słodzone miodem, ananasowo - kokosowe babeczki)

Na pożegnanie wakacji jako wspomnienie letnich smaków, i dla niektórych przynajmniej, egzotycznych podróży, proponuję hawajskie muffiny. Te małe bułeczki wspaniale pachną kokosem i pomarańczą. Są złociutkie, ciasto jest sprężyste, lekko wilgotne, ale nie zakalcowate, jest lekkie, ale nie suche. Moim zdaniem mieszanka kokosu, ananasa, miodu i pomarańczy to bardzo smaczna kompozycja smaków. Mogłyby być odrobinę słodsze, ale nad tym można popracować. Amatorom słodszych wypieków polecam po prostu dodanie większej ilości miodu. Przepis pochodzi z broszurki Jan'a Siegrist'a "Muffin sampler"

Składniki na 12-14 muffinek:
  • 280g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 70g miodu (śmiało można dodać więcej)
  • 1 łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy
  • 50 ml oleju z pestek winogron (lub innego, który nie ma dominującego smaku np. rzepakowego, słonecznikowego)
  • 50g wiórków kokosowych
  • 150g ananasa lub 6 plasterków ananasa z puszki 

Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.

Odsącz ananas, bądź obierz jeżeli używasz świeżego, i włóż plasterki do blendera. Zmiksuj aż pozostaną malutkie kawałeczki. Odstaw na bok.

Do osobnego naczynia wbij jajko i roztrzep widelcem. Dodaj sok z pomarańczy, miód, świeżo startą skórkę z pomarańczy, olej, wiórki kokosowe i ananas. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.



Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią i wyrosną. Zanim wyjmiesz z piekarnika nakłuj patyczkiem i sprawdź czy wychodzi czysty i suchy.
Pozostaw muffinki na kilka minut w formie, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego !
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. Lubię słodzić miodem. A połączenie smaków również przeze mnie lubiane :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ananas i kokos to świetne połączenie, a w muffinkach sprawdza się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...