Ten pyszny i efektownie wyglądający deser powstał z zaledwie czterech składników i zupełnie nie wymagał pieczenia. Tartaletki powstały ze zmiksowanych daktyli i orzechów pekan. Nadzienie to tylko dobra gorzka czekolada i serek mascarpone. Efekt przynznacie, że imponujący :) W smaku rewelacyjny. Słodki, chrupki i kremowy zarazem. Połączenie orzechów, słodkich daktyli i super kremowej deserowej czekolady .. ah niebo w gębie.
Polecam.
Składniki na 4 tartaletki:
- 200g suszonych daktyli
- 70g orzechów pekan
Do blendera wrzuć daktyle i orzechy. Zmiksuj na malutkie kawałeczki. Masa w blenderze powinna wyglądać na sypką, ale po naciśnięciu placem daktyle i orzechy powinny się sklejać.
Rozdziel masę równomiernie pomiędzy 4 foremki na mini tartaletki. Za pomocą łyżki i palców dobrze ubij masę na spodzie i brzegach foremki.
Foremki wstaw do lodówki, aby masa się schłodziła.
W międzyczasie przygotuj krem.
Składniki na krem:
- około 120g gorzkiej czekolady
- około 150g serka mascarpone
- 4 orzechy pekana w całości do dekoracji
- kilka posiekanych orzechów pekana do dekoracji
Rozdziel krem pomiędzy schłodzone tartaletki, nożem wygładź jego powierzchnię. Na środku każdej tartaletki połóż połówkę orzecha pekan. Brzegi obsyp posiekanymi kawałkami orzechów. Znowu wstaw deser do lodówki.
Przed podaniem delikatnie wyjmij tartaleki z foremek i przełóż na talerz. Zapewniam, że masa będzie się trzymać w całości.
Smacznego :)
Przepis w j. angielskim
Wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń