Kukurydziane muffiny z dodatkiem żółtego sera świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup czy gulaszu. To propozycja dla tych którzy lubią podjadać do tego typu dań chleb. Muffiny te będą ładnie prezentować się na stole, gdyż mają śliczny żółty kolor, ładnie wyrastają w czasie pieczenia, wyglądają jak małe grzybki. Co do smaku, to niczym szczególnym się nie wyróżniają i niestety są dosyć suche, dlatego dobrze nadają się do "mokrych" dań, dobrze też podawać je z masłem. Przepis pochodzi z książeczki "Home baking cookbook".
Składniki na 12 muffinek:- 115g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 225g mąki kukurydzianej
- 120g startego sera Cheddar + odrobina do obsypania wierzchów babeczek
- 55g masła
- 2 jajka
- 1 ząbek czosku
- 300 ml mleka
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem bądź wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę kukurydzianą. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok.
Zetrzyj ser na tarce o grubych okach i dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Posiekaj drobno czosnek bądź zmiażdż w prasce do czosnku.
Do osobnego naczynia wbij jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj mleko, przestudzone masło oraz czosnek. Wymieszaj wszytskie składniki. Wlej mieszankę mokrych skłandików do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy na muffiny rozdzielając je równomiernie między 12 gniazd. Wierzch każdej babeczki obsyp odrobiną sera. Piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika kiedy babeczki będą ładnie wyrośnięte. Przez kilka minut pozostaw w formie, w której babeczki się piekły następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :)
takie śliczne żółte:)
OdpowiedzUsuńo, wytrawne muffinki, mniam ;]
OdpowiedzUsuń