Pyszne, mięciutkie, wilgotne dyniowe babeczki według przepisu Donala Skehan'a . Przyprawione imbirem, goździkami, cynamonem... Idealne na jesienne wieczory, do tego kubek ciepłej aromatycznje herbaty... mniam :). Polecam serdecznie
Składniki na 12 babeczek:
- 240g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 80 ml oleju
- 400g puree z dyni *
- 2 duże jajka
* puree z dyni można zakupć gotowe w puszce lub zrobić samemu. Przy okazji publikacji przepisu na muffiny z dynią, melasą i żurawiną zamieściałm przepis na domowe puree z dyni.
Piekarnik nagrzej do 180C, formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, mokre w drugim, następnie mieszamy wszystko razem do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do, przygotowanych wcześniej, papilotek. Piecz około 20 min, do tzw suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 90g cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżki syropu klonowego
- posiekane orzechy włoskie
Cukier i syrop klonowy wrzuć do miski i wymieszaj na gładką masę. Masa będzie dosyć gęsta.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Następnie nałóż na górę lukier (nałóż na ciepłe, wtedy gęsta polewa rozpłynie się po babeczkach) i obsyp posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
Musiały pachnieć niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
Usuń