Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 6 października 2016

Dyniowe babeczki



Pyszne, mięciutkie, wilgotne dyniowe babeczki według przepisu Donala Skehan'a . Przyprawione imbirem, goździkami, cynamonem...  Idealne na jesienne wieczory, do tego kubek ciepłej aromatycznje herbaty... mniam :). Polecam serdecznie

Składniki na 12 babeczek:

  • 240g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 80 ml oleju
  • 400g puree z dyni *
  • 2 duże jajka
* puree z dyni można zakupć gotowe w puszce lub zrobić samemu. Przy okazji publikacji przepisu na muffiny z dynią, melasą i żurawiną zamieściałm przepis na domowe puree z dyni. 

Piekarnik nagrzej do 180C, formę na muffiny wyłóż papilotkami.


Przygotowanie ciasta jest banalnie  proste. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, mokre w drugim, następnie mieszamy wszystko razem do połączenia się składników. 

Ciasto przełóż do, przygotowanych wcześniej, papilotek. Piecz około 20 min, do tzw suchego patyczka. 

Składniki na polewę:
  • 90g cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • posiekane orzechy włoskie
Cukier i syrop klonowy wrzuć do miski i wymieszaj na gładką masę. Masa będzie dosyć gęsta.

Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Następnie nałóż na górę lukier (nałóż na ciepłe, wtedy gęsta polewa rozpłynie się po babeczkach) i obsyp posiekanymi orzechami. 

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...