Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 2 maja 2015

Cytrynowe babeczki na białkach

Te cytrynowe babeczki powstały z konieczności zużycia białek. Do wielkanocnych wypieków potrzebowałam tylko żółtek więc białka mroziłam w pudełkach. Ostatecznie zaczęłam poszukiwać przepisów na ich wykorzystanie i tak wpadł mi w oko ten . Babeczki bardzo nam smakowały, lekkie puszyste, mocno cytrynowe. Idealne do gorącej herbaty. Polecam :)

Składniki na 9 babeczek:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 70g roztopionej margaryny
  • skórka z cytryny
 Piekarnik nagrzej do 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Margarynę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Białka ubij z cukrem na sztywno. Następnie delikatnie wlej margarynę do ubitych białek (najlepiej cały czas ubiając). Następnie delikatnie wmieszaj do masy mąkę oraz startą skórkę z cytryny. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. 

Piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Wyjmij babeczki i odstaw do przestudzenia.

Przygotuj lukier.

Składniki:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy
  • białe kuleczki cukrowe do dekoracji

Cukier wsyp do miseczki, dodaj sok z cytryny i mieszaj aż powstanie gęsta masa. Jeżeli jest zbyt rzadka dodaj cukru, jeżeli zbyt sucha dodaj soku. Dodaj odrobinę żółtego barwnika i wymieszaj. 

Gotowym lukrem oblej przestudzone babeczki, obsyp cukrowymi dekoracjami. 

Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne. A ja akurat mam sporo białek do wykorzystania :)
    www.jak-to-smakuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...