Pyszne, mięciutkie, delikatne babeczki o wyraźnym karmelowym smaku z dodatkiem jabłek i orzechów pekan. Bardzo polecam. Przepis z kalendarza BBC GoodFood.
Składniki na 8 babeczek:
- 175g margaryny
- 200g karmelu z puszki
- 50g cukru muscovado
- 3 jajka
- 175g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 średniej wielkości jabłko
- 50g posiekanych orzechów pekan
Jabłko obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Do misy miksera wrzuć karmel, margarynę i cukier. Ucieraj na gładką masę. Dodaj jajka, mąkę, proszek i wanilię i znowu ucieraj. Kiedy już wszystkie składniki się połączą delikatnie wmieszaj do masy część jabłek i orzechów. Pozostałe zostaw do obsypania ciasta przed pieczeniem.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek/foremek zostawiając około 1/4 wolnej przestrzeni od góry. Ciasto mocno rośnie może zacząć się wylewać w czasie pieczenia. Na wierzchu surowego ciasta poukładaj pozostałe kawałki jabłek i orzechów rozdzielając je równomiernie między wszystkie babeczki.
Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem można posmarować z wierzchu cieniutką warstwą karmelu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz