Śniadanie w kokilce to moja propozycja na leniwy, weekendowy poranny posiłek. Doskonale rozgrzewające w pierwsze jesienne chłodne poranki.
Bardzo proste w przygotowaniu, sycące ... idealny początek wolnego dnia. Dający energię na realizację wszystkich zaległości z minionego tygodnia.
Składniki na 2 porcje:
- 2 kromki chleba tostowego najlepiej z mąki pełnoziarnistej
- 2 plasterki bekonu lub boczku
- 2 jajka
- sól
Przygotuj dwie kokilki, można wysmarować je cieniutką warstwą masła wtedy łatwiej będzie wyjąć zawartość.
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Wrzuć plasterki bekonu\boczku na rogrzaną patelnię i podsmaż żeby były chrupkie.
Odkrój skórki z chleba tostowego i wyłóż chlebem dno kokilek. Następnie na chleb połóż wysmażony bekon. W utworzone w ten sposób gniazdko wbij jajko. Delikatnie posól jajko (uważaj żeby nie przesolić bekon jest już słony sam w sobie).
Na wierzchu połóż kawałeczki masła.
przed wstawieniem do piekarnika |
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Czas zależy od tego jak mocno chcesz ściąć żółtko.
Teraz możesz wrócić z powrotem do ciepłego jeszcze łóżka :) i nasłuchiwać czasomierza.
Można je zajadać prosto z kokilki, dobre z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Do tego idealne będą świeżo zaparzona kawa z mlekiem lub herbata.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz