Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 7 września 2013

Śniadanie w kokilce

Śniadanie w kokilce to moja propozycja na leniwy, weekendowy poranny posiłek. Doskonale rozgrzewające w pierwsze jesienne chłodne poranki.
Bardzo proste w przygotowaniu, sycące ... idealny początek wolnego dnia. Dający energię na realizację wszystkich zaległości z minionego tygodnia.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 kromki chleba tostowego najlepiej z mąki pełnoziarnistej
  • 2 plasterki bekonu lub boczku
  • 2 jajka
  • sól
Przygotuj dwie kokilki, można wysmarować je cieniutką warstwą masła wtedy łatwiej będzie wyjąć zawartość.

Rozgrzej piekarnik do 200C. 

Wrzuć plasterki bekonu\boczku na rogrzaną patelnię i podsmaż żeby były chrupkie. 

Odkrój skórki z chleba tostowego i wyłóż chlebem dno kokilek. Następnie na chleb połóż wysmażony bekon. W utworzone w ten sposób gniazdko wbij jajko. Delikatnie posól jajko (uważaj żeby nie przesolić bekon jest już słony sam w sobie).
Na wierzchu połóż kawałeczki masła.

przed wstawieniem do piekarnika

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Czas zależy od tego jak mocno chcesz ściąć żółtko.
Teraz możesz wrócić z powrotem do ciepłego jeszcze łóżka :) i nasłuchiwać czasomierza.

Można je zajadać prosto z kokilki, dobre z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Do tego idealne będą świeżo zaparzona kawa z mlekiem lub herbata.

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...