Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 4 września 2013

Miodowo - owsiane muffinki z daktylami

Obawiałam się że połączenie miodu i suszonych daktyli będzie zbyt słodkie ale na szczęście było tak w sam raz. Muffinki zaraz po upieczeniu były bardzo puszyste z lekko spieczoną skórką, przypominały mi w smaku pączka. Po zupełnym wystudzeniu ciasto zrobiło się nieco zbite, ale nie suche takie odrobinę wilgotne. Mnie bardzo przypadły do gustu. Przepis pochodzi stąd

Składniki na 12 - 14 muffinek:
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 110g płatków owsianych + około 2 łyżki do obsypania
  • 75g cukru
  • 140g suszonych daktyli
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • 90g płynnego miodu
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 


Posiekaj daktyle na malutkie kawałki.



Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane, cukier i posiekane daktyle. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki i odstaw na bok.

W osobnym naczyniu widelcem roztrzep jajko, dodaj mleko, olej  i płynny miód. Wymieszaj dokładnie te składniki i wlej je do miski z suchymi. Przemieszaj całą masę ale tylko do połączenia składników.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości foremek. Wierzch każdej muffinki obsyp płatkami owsianymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 -18 minut. Piecz aż wyrosną i ładnie się zarumienią. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.


Smacznego :) Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...