Dziś przepis na ekspresowe muffinki przygotowane w kuchence mikrofalowej. Dyniowe z dodatkiem orzechów i aromatycznych przypraw. Były smaczne, dosyć wilgotne od środka, chrupiące od orzechów. Gdybym nie wiedziała, że były "pieczone" w mikrofalówce to nie rozpoznałabym. Może jedynie brak spieczonej skórki, ale fakt że zostały obsypane orzechami powoduje, że nie jest to bardzo wyczuwalne w smaku. Przepis pochodzi z broszurki "The Australian Women's Weekly. Muffins".
Uwaga przepis podaję dla 900watt -owej kuchenki mikrofalowej. Moja ma 800 watt więc wydłużyłam czas "pieczenia" do 5 minut.
Składniki na 12 muffinek:
- 225g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 75g brązowego cukru Dark Muscovado (biały cukier nie tylko odrobinę zmieni smak, ale też pozbawi babeczki koloru)
- 80ml oleju z pestek winogron
- 2 jajka
- 200g pure z dyni (sposób przygotowania zamieściłam podając inny przepis na dyniowe babeczki)
- 60ml śmietany 18%
- 75g orzechów pekan
Przygotuj silikonowe foremki na muffiny. Rozstaw 6 z nich na talerzu z mikrofalówki.
W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę, sodę, proszek, przyprawy, cukier. Posiekaj orzechy i część dodaj do mąki resztę odstaw na bok do obsypania muffinek przed pieczeniem.
Do miski z suchymi składnikami dodaj olej, roztrzepane widelcem jajka, pure z dyni i śmietanę. Wymieszaj aby wszystkie składniki się połączyły.
Łyżką przełóż ciasto do przygotowanych foremek. Wypełnij je do 3/4 wysokości foremki. Obsyp wierzch każdej babeczki orzechami. Pozostałe ciasto pozostaw w misce.
Wstaw cały talerz surowych muffinek, niczym nie przykrywaj, do kuchenki mikrofalowej. Ustaw moc na 70% i "piecz" 4 minuty (dla kuchenki o mocy 900watt). Kiedy proces pieczenia się zakończy nakłuj babeczki wykałaczką, jeżeli jest wilgotna natychmiast wstaw babeczki jeszcze na 1 minutę. Upieczone babeczki zostaw w foremkach na 1 minutę, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. To samo powtórz z pozostałym w misce ciastem.
mikrofala i takie cuda? szok :)
OdpowiedzUsuńnie mogą długo stac bo bedą twarde jak wszystko robione w mikrofali
OdpowiedzUsuńZaraz po "upieczeniu" były bardzo mięciutkie, dalej nie wiem, bo znikły ;). To taki ekspresowy przepis na ekspresowe zjedzenie, ten wypiek nie nadaje się do przechowywania. W sumie nie jestem wielkim fanem potraw z mikrofali, ale od czasu do czasu można poeksperymentować :D
Usuń