Kilka dni temu kupiłam dynię. Pokroiłam na kawałki, miąższ przerobiłam na pure, pestki wysuszyłam i udałam się na poszukiwania przepisów z wykorzystaniem pure z dyni. Przepisów na muffinki oczywiście. Na dosyć ciekawy przepis natknęłam się przeglądając książkę Carol Pastor "75 best - ever muffins". Babeczki były bardzo aromatyczne. Ciemne za sprawą melasy i brązowego cukru ciasto było bardzo puszyste i delikatne, może nieco zbyt sypkie, z chrupiącym wierzchem. Babeczki bardzo przypadły nam do gustu. Moim zdaniem świetne na drugie śniadanie, bądź powieczorek. Polecam :)
Składniki na 12 muffinek:
- 115g miękkiego masła bądź margaryny
- 150g cukru dark muscovado
- 60 ml melasy
- 225g pure z dyni *
- 1 jajko
- 225g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1i1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 15g suszonej żurawiny bądź rodzynek
- opcjonalnie pestki z dyni do obsypania babeczek
* Aby przygotować pure z dyni należy dynię pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wydrążyć pestki i odciąć skórkę a miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek położyć na blaszce z piekarnika, tak aby kawałki leżały obok siebie. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie nakłuć widelcem dynię, aby sprawdzić czy jest miękka. Odrobinę przestudzić. Przełożyć kawałki do blendera i zmiksować na papkę. Papkę przełożyć do słoiczków. Wydrążone pestki natomiast przełożyć na sitko i dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Równomiernie rozłożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i suszyć jakieś 40 minut w 60C. Następnie obrać pestki z białych łusek i zajadać na surowo lub dodać do wypieków.
pure z dyni |
Wracając do muffinek. Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wrzuć miękkie masło i cukier. Za pomocą ręcznego miksera ucieraj aż masa będzie puszysta. Dodaj melasę i dalej ucieraj.
Następnie dodaj do masy pure z dyni oraz roztrzepane widelcem jajko. Mieszaj aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Przesyp do mokrych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszaj żurawinę bądź rodzynki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Obsyp wierzch pestkami z dyni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut. Nakłuj ciasto patyczkiem żeby sprawdzić czy jest upieczone w środku. Wyjmij z piekarnika zostaw na około 5 minut w foremce następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz