Te muffinki, wśród moich najbliższych, uzyskały opinię najlepszych jakie do tej pory upiekłam. Biorąc pod uwagę ilość muffinkowych/ babeczkowych wypieków to szybko uplasowały się bardzo wysoko. Były naprawdę smaczne, ciasto było puszyste, jednak nie lekkie jak piórko, chrupiące od karmelizowanych orzeszków o delikatnym kawowym aromacie. Do tego udekorowane pysznym, delikatnym kawowym kremem. Przepis pochodzi z broszurki The Australian Women's Weekly "Muffins".
Karmelizowane orzeszki:
Przygotuj karmel. Do małego garnuszka wsyp cukier, wlej wodę i umieść go na ogniu. Podgrzewaj cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Następnie gotuj nie mieszając przez kolejne 10 minut aż masa zbrązowieje. Kiedy masa będzie już przypominać płynny bursztyn zanurz w niej odłożone całe orzechy. Wyjmij za pomocą widelca i odłóż na silikonową matę lub papier do pieczenia aby zastygły. Uważaj masa jest bardzo gorąca.
Posiekane orzechy wsyp do garnuszka z karmelem i dobrze wymieszaj. Przełóż na matę do wystudzenia. Następnie jeszcze raz posiekaj na mniejsze cząstki. Odłóż na bok.
Składniki na 12 muffinek:
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek i sodę. Dobrze wymieszaj. Posiekaj masło na mniejsze kawałki, dodaj do mąki i rozcieraj palcami aż masa będzie przypominać drobną kaszkę. Dodaj cukier oraz posiekane kawałki orzechów w karmelu. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, dodaj maślankę oraz kawę. Mieszaj aż kawa dobrze się rozpuści. Wlej mokre składniki do suchych. Wymieszaj wszystkie składniki, ale tylko do ich połączenia.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut, aż do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij muffiny z formy, przełóż na kratkę do wystudzenia.
Składniki na krem kawowy:
W tym celu zalej wrzątkiem kawę i dobrze wymieszaj. Do miski wsyp cukier i dodaj serek. Mikserem ucieraj aż cukier zupełnie się rozpuści, na koniec wlej kawę i dobrze wymieszaj. Krem będzie dość rzadki, nie nadaje się na wykwintne dekoracje, ale bez problemu będzie się trzymał muffinka. Po przygotowaniu można umieścić krem w lodówce, aby nabrał trochę bardziej zwartej konsystencji.
Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne, nałóż łyżeczką na wierzch każdej krem. Rozdziel krem równomiernie między wszystkie babeczki. Następnie udekoruj przygotowanymi wcześniej orzechami. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Karmelizowane orzeszki:
- 125g orzechów pekan
- 115g drobnego cukru do wypieków
- 60 ml wody
Przygotuj karmel. Do małego garnuszka wsyp cukier, wlej wodę i umieść go na ogniu. Podgrzewaj cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Następnie gotuj nie mieszając przez kolejne 10 minut aż masa zbrązowieje. Kiedy masa będzie już przypominać płynny bursztyn zanurz w niej odłożone całe orzechy. Wyjmij za pomocą widelca i odłóż na silikonową matę lub papier do pieczenia aby zastygły. Uważaj masa jest bardzo gorąca.
Posiekane orzechy wsyp do garnuszka z karmelem i dobrze wymieszaj. Przełóż na matę do wystudzenia. Następnie jeszcze raz posiekaj na mniejsze cząstki. Odłóż na bok.
Składniki na 12 muffinek:
- 215g drobnego cukru do wypieków
- 375g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90g masła
- 310ml maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek i sodę. Dobrze wymieszaj. Posiekaj masło na mniejsze kawałki, dodaj do mąki i rozcieraj palcami aż masa będzie przypominać drobną kaszkę. Dodaj cukier oraz posiekane kawałki orzechów w karmelu. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, dodaj maślankę oraz kawę. Mieszaj aż kawa dobrze się rozpuści. Wlej mokre składniki do suchych. Wymieszaj wszystkie składniki, ale tylko do ich połączenia.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut, aż do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij muffiny z formy, przełóż na kratkę do wystudzenia.
Składniki na krem kawowy:
- 185g miękkiego serka naturalnego (użyłam Philadelphi do smarowania)
- 55g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki wrzątku
W tym celu zalej wrzątkiem kawę i dobrze wymieszaj. Do miski wsyp cukier i dodaj serek. Mikserem ucieraj aż cukier zupełnie się rozpuści, na koniec wlej kawę i dobrze wymieszaj. Krem będzie dość rzadki, nie nadaje się na wykwintne dekoracje, ale bez problemu będzie się trzymał muffinka. Po przygotowaniu można umieścić krem w lodówce, aby nabrał trochę bardziej zwartej konsystencji.
Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne, nałóż łyżeczką na wierzch każdej krem. Rozdziel krem równomiernie między wszystkie babeczki. Następnie udekoruj przygotowanymi wcześniej orzechami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz