Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 28 września 2012

Kokosowe muffinki oblane syropem z limonki

Pyszne, puszyste babeczki, pachnące kokosem, oblane klejącym słodko - kwaśnym syropem tak po krótce można opisać smak tych muffinek. Mnie bardzo smakowały, tak prosto z piekarnika, cieplutkie, mięciutkie, maczane w syropku. Świetne do gorącej herbaty. Ten przepis pochodzi z "The Australian Women's Weekly. Muffins".  To już drugi wypiek na tym blogu z limonkowym syropem. Poprzednio piekłam limonkowe babeczki z nadzieniem z ricotty . Również polecam. W końcu zaczyna się czas długich wieczorów, deszczowych dni i miło tak w kuchni  powspominać letnie smaki.

Składniki na 12-16 muffinek:
  • 375g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 90g wiórków kokosowych
  • 220g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z limonki
  • 250 ml maślanki
  • 125g masła
  • 2 jajka
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 
W mikrofalówce lub w garnuszku na ogniu rozpuść masło i odstaw na bok do przestudzenia.

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, kokos, cukier i świeżo startą skórkę z limonki. Odstaw na bok.
W innym naczyniu roztrzep jajka, dodaj maślankę, wlej przestudzone masło i wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. 
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Pozostałe surowe ciasto odstaw na bok, upieczesz je zaraz po wyjęciu pierwszej porcji z piekarnika.
Piecz muffinki przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i lekko się zarumienią. 

W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj syrop.

Składniki na limonkowy syrop:
  • 110g drobnego cukru do wypieków
  • 60ml wody
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z limonki
  • 80ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
 Wrzuć wszystkie składniki do garnuszka. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Następnie przerwij mieszanie i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty.

Upieczone muffinki wyjmij z piekarnika umieść na tacy lub talerzu i delikatnie, łyżeczką nalewaj na nie ciepły syrop. Aby babeczki dobrze wchłonęły syrop można nakłuć je wykałaczką.

Formę na muffiny lekko przestudź. Ponownie wyłóż papilotkami i wypełnij pozostałym surowym ciastem. Piecz jak poprzednią porcję. Po upieczeniu oblej syropem. 
Smacznego :)

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...