Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 1 października 2012

Czekoladowe muffiny z migdałami przyprawione chili

Ten wypiek znajdzie swoich amatorów wśród zwolenników ciemnej, gorzkiej czekolady. Babeczki są mało słodkie, gorzkawe, kakaowe, ciasto jest bardzo mięciutkie, puszyste, chili lekko szczypie w język a migdały chrupią między zębami. Smakowały i dorosłym i dzieciom :). Dla mnie odrobinę zbyt wytrawne, wolę słodsze wypieki. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu pochodzi z książeczki: "Nowa kuchnia włoska. Babeczki."

Składniki na 12- 18 muffinek:
  • 125g ciemnej czekolady (użyłam takiej o zawartości kakao powyżej 74%)
  • 125g masła lub margaryny
  • 150g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka chili
  • szczypta soli
  • 125g migdałów blanszowanych + trochę do obsypania
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 250ml mleka 
Posiekaj migdały na mniejsze kawałeczki. Jeżeli nie dysponujesz blanszowanymi to obierz je ze skórek sama/sam. W tym celu migdały w skórkach umieść w miseczce zalej  wrzątkiem i na chwilę zostaw. Odcedź je, chwyć każdy migdał w dwa palce i ściśnij wtedy nagie migdały będą z łatwością wyskakiwać ze skórek. Jeżeli skórki nie będą odchodzić zalej migdały jeszcze raz wrzątkiem i jeszcze chwilę potrzymaj. Następnie je posiekaj. 

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w miseczce, dodaj masło lub margarynę. Rozpuść podgrzewając w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj żeby masło połączyło się z czekoladą.
W misce połącz suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek , chili i sól. 

Do misy miksera wbij dwa jajka, dodaj cukier oraz mleko. Ubijaj na średnich obrotach. Kiedy składniki będą już dobrze połączone zmniejsz obroty i stopniowo, na przemian dodawaj suche składniki oraz rozpuszczoną czekoladę. Nie przerywaj ubijania, masa powinna być gładka i kremowa nieco luźna. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane migdały.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp migdałami. Piecz około 20 minut tak aby babeczki ładnie wyrosły. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku.  Patyczek po wkłuciu powinien być suchy.
Tak upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Są smaczne jeszcze lekko ciepłe lub po przestudzeniu. Babeczki można udekorować keksem bitej śmietany, tu uwaga przed nałożeniem śmietany babeczki trzeba dobrze wystudzić inaczej śmietana spłynie.

Smacznego :)


Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...