Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 19 września 2012

Jabłkowe muffiny z rodzynkami obsypane cynamonowym cukrem

Kolejny przepis Jan'a Siegrist'a na niezbyt piękne, ale za to bardzo smaczne muffinki. Babeczki są płaskie, nie mają typowej muffinkowej górki, ich jedyną dekoracją jest cukrowa posypka. Właśnie ta cynamonowo - cukrowa posypka tworzy chrupiącą, słodką i aromatyczną warstwę. Muffinki te pieczone są z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, musu jabłkowego, wypełnione rodzynkami i przyprawione gałą muszkatołową. Następny smaczny i aromatyczny dodatek do popołudniowej herbatki. 

Składniki na 12-14 muffinek:
  • 100g rodzynek
  • 125 ml wody
  • 180g mąki
  • 150g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 130g drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml oleju z pestek winogron bądź innego bez wyraźnego smaku
  • 160g sosu jabłkowego
  • 160g prażonych jabłek*
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
* można zastąpić jabłkowym musem

Rodzynki wsyp do miseczki i zalej wodą. Odstaw na bok na przynajmniej 15 minut do namoczenia.

Rozgrzej piekarnik do 180C.  Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski wsyp mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj.

W osobnym naczyniu ucieraj, ręcznie bądź za pomocą miksera, jajko i cukier. Ucieraj aż masa będzie jasna i puszysta, taka jak kogel - mogel. Dodaj olej, sos jabłkowy, prażone jabłka i dobrze wymieszaj. Następnie wsyp do tej mieszanki przygotowane wcześniej suche składniki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Dodaj namoczone rodzynki razem z płynem w którym się moczyły. Wymieszaj.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. W małej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Łyżeczką obsyp wierzch każdej babeczki cynamonowym cukrem.
Piecz 20-25 minut. Przed wyjęciem z piernika nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyciągnięciu z babeczki patyczek będzie suchy to znaczy że śmiało można muffinki wyjmować. Na kilka minut zostaw je w formie w której się piekły. Następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :)


Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...